Spas hrasta koštaće nas 210.000 evra

Izvor: Blic, 15.Avg.2013, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas hrasta koštaće nas 210.000 evra

Definitivan plan za spas šest vekova starog hrasta kod sela Savinac na trasi autoputa Beograd - Preljina biće poznat za nekoliko meseci, a prema procenama, mada još nije urađena definitivna finansijska konstrukcija, koštaće oko 210.000 evra.

Konačna odluka će se znati kada se o tri ponuđene varijante izjasne nadležni organi, reviziona komisija, projektanti, JP “Koridori Srbije”

Deset hiljada evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koštaće izmena projekta, a još do 200.000 evra koštala bi izgradnja pasarele, koja bi omogućila da se priđe hrastu, ali bi imala i bezbednosnu funkciju, jer bi sprečavala da grane koje otpadnu sa hrasta, koji je inače bolestan, završe na autoputu i na taj način ugroze saobraćaj.

Na pitanje kako se od sume od 30 miliona evra, koliko je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao da bi koštalo “spasavanje hrasta”, došlo na “skromnih” 210.000 evra, ministar Velimir Ilić odgovara da je Vučić govorio o rešenju koje bi uslovilo izradu novog prostornog plana, novog mosta, tunela...

- Predložene varijante to ne zahtevaju, most na desnoj traci autoputa još nije izgrađen, niti su izliveni stubovi, tako da će oni samo biti pomereni u rasponu od pet centimetara do 1,8 metara. A da bismo to uradili nisu nam potrebna nova ispitivanja tla - kaže Ilić za “Blic”.

On potvrđuje da bi, u slučaju da je trebalo rušiti već izlivene stubove za most na levoj traci autoputa, to zaista koštalo nekoliko miliona evra.

“Predlog varijantnih rešenja za izmeštanje dela trase autoputa E-763, sektor II Ljig - Požega, deonica 3 Takovo - Preljina, kod Savinca u zoni hrasta”, kako se zvanično zove dokument koji je izradio Saobraćajni institut CIP, a u koji je “Blic” imao uvid, predviđa pomeranje desne trake autoputa, kako bi se sačuvao hrast, ali uz, kako kažu u Ministarstvu građevinarstva, poštovanje svih pravila i bezbednosnih zahteva.

- Suština je da se omogući da hrast ostane na mestu, bez posledica po njega, tako da se traka autoputa izmesti na dovoljnu udaljenost, koja, u zavisnosti od ponuđenih varijanti iznosi od pet, pa do tridesetak metara - kaže za “Blic” specijalni savetnik u Ministarstvu Veselin Sjekloća.

Izmena projekta ne usporava radove

Bitno je da izmena projekta ne usporava trenutne radove, jer se tačno zna koja deonica će se menjati, pa na ostatku autoputa može nesmetano da se radi.

Ministar Ilić dodaje da bi svaki dan zastoja na izgradnji autoputa državu koštao dodatnih 100.000 evra.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Spas hrasta koštaće 200.000 evra?

Izvor: Mondo, 15.Avg.2013

Definitivan plan za spas šest vekova starog hrasta kod sela Savinac na trasi autoputa Beograd - Preljina biće poznat..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.