Slovenačka globa razbesnela nemačkog parlamentarca

Izvor: Politika, 02.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenačka globa razbesnela nemačkog parlamentarca

U žiži sporenja Ljubljane i Brisela – ponovo vinjete

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana – Izgledalo je kao prvoaprilska šala domaćih tabloida, a onda se ispostavilo da su inspektori na slovenačkim autoputevima stvarno uhvatili nemačkog parlamentarca Manfreda Šnajdera u vozilu bez vinjete. Redari DARS (skraćenica za firmu koja brine o autoputevima) od lane, otkako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ukinuta klasična naplata putarina, naplaćuje kazne onima koji vinjetu nemaju. Zato su izrekli globu Šnajderu, sitnica, 300 evra.

Ako kaznu plati u roku od osam dana, zakonodavac daje popust od 50 odsto. Šnajder bi u tom slučaju platio samo 150 evra. Iako su ga inspektori uveravali da je slovenačku vinjetu mogao da kupi na benzinskim servisima u susednim državama, nemačkog poslanika je sve to veoma naljutilo. Toliko, da je napisao žalbu Dars-u. Odande mu je stigao brzometan odgovor da ih tuži, ako hoće, nadležnom organu uprave, ali isključivo na slovenačkom jeziku. Šnajder je dopis napisao na nemačkom. Što je podgrejalo strasti do ivice diplomatskog skandala.

Službenici DARS-a tvrde da su Šnajdera „ulovili” u subotu, oko jedan sat posle ponoći na autoputu iz Austrije prema Mariboru, nedaleko od nekadašnjeg graničnog prelaza Šentilj. Odbacuju poslanikove optužbe da je na bivšoj međi „sve zatvoreno”, pa nije mogao da kupi vinjetu. DARS-ovi kontrolori negiraju i krunski argument Šnajderove odbrane u protestnom pismu, a da je „u ruci držao spremnih 35 evra” (koliko košta najjeftinija, polugodišnja vinjeta), ali „ rutinska kontrola” nije pokazala razumevanje .

Iako se bunio, kontrolori su mu uručili račun za plaćanje punog iznosa kazne. Morao je da pazari i vinjetu, 35 evra. Slovenački organi se ne slažu sa Šnajderovom primedbom da je nelogično da se Dars-ova kontrolna tačka nalazi 500 metara od nekadašnje granične crte, dok je prva benzinska pumpa (koja prodaje vinjete) posle nje, umesto da bude obrnuto.

Pljušte međusobne optužbe. Ljubljanska POP TV javlja da „Dars nemačkim pritužbama (svejedno) ne popušta!”. Odbačen je Šnajderov zahtev da Dars poništi globu, iako nemački parlamentarac, član stranke FDP, preti da će u suprotnom o „lošem iskustvu sa Slovencima” obavestiti poslanike Evropskog parlamenta. Tomislav Nemec, šef Dars-a, u odgovoru Šnajderu, poručuje da plati kaznu do nedelje, ili da upravnom organu pošalje pritužbu, ali na slovenačkom jeziku.

Incident je zasolio ionako zaoštrene odnose između službene Ljubljane i Brisela, koji uslovljava odobrenje sredstava za nastavak gradnje slovenačkih autoputeva zahtevom da Slovenija uvede kratkoročne vinjete. Prethodna vlada Janeza Janše ostavila je taj spor u amanet kabinetu premijera Boruta Pahora. Posle šest meseci natezanja, ministar saobraćaja Patrik Vlačič objavio je prošlog meseca da će država od 1. jula uvesti kratkoročne vinjete, ukinuti polugodišnje (koje su stranci u tranzitu bili prisiljeni da kupuju po paprenoj ceni) i zbog svega toga duplirati cenu godišnje vinjete, na 95 evra. Brisel, pritisnut nezadovoljstvom vozača iz rejona, nije zadovoljan rešenjem prema kome bi Slovenija ubuduće strancima za svoju skromnu mrežu autoputeva naplaćivala čak 15 evra za vinjetu koja važi svega 7 dana.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 03/04/2009]
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.