Raskinuta koncesija

Izvor: Politika, Beta, 17.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskinuta koncesija

Koncesionar za izgradnju autoputa Horgoš – Požega „Sever-jug autoput” objavio je juče da je raskinuo ugovor za izgradnju tog autoputa.

U saopštenju se navodi da je koncesionar odlučio da pokrene medijaciju, odnosno postupak za rešavanje sporova sa Vladom Srbije, pošto, kako se navodi, Vlada Srbije nije predložila „adekvatno rešenje za obe strane” „Ukoliko se proces medijacije koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << traje 60 dana ne bude uspešno okončao, ugovor će biti preispitan u skladu sa arbitražnim pravilima Međunarodne privredne komore u Parizu početkom 2009. godine”, dodaje se u saopštenju.

Preduzeće za koncesiju Sever-jug autoput osnovali su koncesionari „Alpina” i „Por”.

Raskid ugovora o izgradnji autoputa Horgoš–Požega, za Milana Kovačevića, konsultanta za strane investicije, sasvim je očekivan jer, realno, austrijski konzorcijum nije mogao da ispuni dogovorene obaveze do 31. decembra. Neobično je, međutim, što koncesionar proglašava prekid dogovorenog posla i istovremeno traži medijaciju, to jest posredovanje u rešavanju spora sa Vladom Srbije. To ukazuje, dodaje Kovačević, da se ni austrijskom konzorcijumu baš ne ide na arbitražu i da bi i dalje da pregovaraju.

– Svako ko se oseća oštećenim može da traži naknadu štete. S tim što u ovom slučaju naša država ima mnogo više razloga da se ljuti i traži obeštećenje –napominje Kovačević i dodaje :

– Jedino ukoliko je koncesionaru nešto obećano, a da šira javnost sa tim nije upoznata, on može da ucenjuje. Tu mogućnost ne bi trebalo u potpunosti odbaciti jer ugovori nisu objavljeni u celosti.

Ukoliko je koncesionar za izgradnju autoputa Horgoš–Požega raskinuo ugovor, onda nema potrebe za daljim pregovorima, odnosno posredovanjem, ocenio je savetnik za investicije Mahmud Bušatlija.

Ako koncesionar samo formalno raskida ugovor, a želi nastavak pregovora, moguće je da se radi o manevru, koji je koncesionaru omogućen delovima ugovora o koncesiji koji nisu obelodanjeni, rekao je on.

U slučaju kada koncesionar jednostrano raskine ugovor, nema nikakvih posledica po Srbiju, pošto zadržavamo garanciju od 10 miliona evra, objasnio je Bušatlija.

M. U. A.

[objavljeno: 17/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.