Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2016, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radulović i Nedimović o Petrohemiji i autoputu Surčin-Obrenovac

Šef poslaničke grupe Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović ocenio je danas u Skupštini Srbije da Vlada, namerom da plati dugove Petrohemije, nastavlja da osiromašuje građane zbog sopstvene nesposobnosti.

Radulović je kritikovao i nekoliko predloga ugovora o zajmovima, ukazavši da će sredstva po ugovoru o zajmu o izgradnji deonice autoputa Surčin-Obrenovac otići stranim izvođačima radovima.

"Ono >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << što smo slušali o fantastičnom radu Petrohemije, spada u domen bajki, a to preduzeće u poslednjih pet godina niže samo gubitke", rekao je Radulović.

On je rekao da, kada se država zadužuje za infrastrukturne radove, novac treba da daje domaćim preduzećima, a ne stranim koja već dobijaju podršku po drugim osnovama.

"Novac, kada se država zadužuje, treba da ide u domaću privredu, i da tako razvija domaću industriju. a ne da se daje stranim kompanijama", rekao je Radulović, ocenivši da se to radi samo u "banana državama".

Reagovao je poslanik sa liste Srpske narodne stranke Marjan Rističević rekavši da je Radulović tom izjavom uvredio dostojanstvo i parlamenta i države.

Raduloviću je replicirao i ministar poljoprivrede Branislav Nednimović koji je rekao da Vlada pomaže kompleks Petrohemije kao i radnike.

"Da to ne radimo, Petrohemija bi stala kao 1992. i 1996. godine", rekao je Nedimović i dodao da Petrohemija uspešno radi i da prošle godine nije imala gubitaka.

Po njegovim rečima, dug Petrohemije je bio mnogo veći, a uspešnim pregovaranjem smanjen je na 105 miliona evra.

On je odbacio tvrdnju Radulovića u vezi sa izgradnjom dela puta od Surčina do Obrenovca, istakavši da će tu biti angažovano 49 odsto domaće radne snage.

Po predlogu zakona, država treba da Naftnoj industriji Srbije (NIS) isplati dug Petrohemije iz Pančeva od 105 miliona evra.

Tim zakonom koji je vlada dostavila Skupštini na hitno usvajanje, predviđeno je da se dug isplati u šest rata, a prva rata od 20 odsto duga, već do 31. decembra 2016. godine.

Novac za isplatu duga Petrohemije biće obezbeđen u državnom budžetu.

Po obrazloženju Vlade, pretvaranje obaveza Petrohemije u javni dug je neophodno da bi se obezbedio normalan rad tog preduzeća i nastavila njegova reorganizacija.

Vlada je predvidela da NIS može svoja potraživanja od države po osnovu duga Petrohemije za isporučeni benzin ustupiti drugom pravnom ili fizičkom licu.

Poslanici danas razmatraju i izmene Zakona o uređenju sudova i ugovor o zajmu izgradnju auto-puta E-763, deonica Surčin-Obrenovac.

Na objedinjenu raspravu primedbe je imao i poslanik Nove stranke Zoran Živković koji je rekao da se "neko iz vlasti setio da decembar ima 31 dan", pa je onda svih 27 tačaka stavio u isti dnevni red.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Radulović i Nedimović o Petrohemiji i autoputu

Izvor: Beta, 26.Dec.2016

Šef poslaničke grupe Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović ocenio je danas u Skupštini Srbije da Vlada, namerom da plati dugove Petrohemije, nastavlja da osiromašuje gradjane zbog sopstvene nesposobnosti.Radulović je kritikovao i nekoliko predloga ugovora o zajmovima, ukazavši da će sredstva...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.