Putarina u Srpskoj najskuplja u Evropi

Izvor: Capital.ba, 24.Okt.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putarina u Srpskoj najskuplja u Evropi

BANJALUKA- Vlada Republike Srpske usvojila je danas Uredbu o visini putarine, kojom se utvrđuje visina putarine na svih 106 kilometara autoputa koji je u upotrebi i to kroz zatvoreni sistem naplate putarine. Uredba reguliše i godišnju cijenu putarina za različite kategorije vozila, a ona višestruko nadmašuju godišnju cijenu u nekim od najrazvijenijim zemljama Evrope. Tako, na primjer, cijena godišnje putarine od Doboja do Banjaluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << za putnička vozila iznosi 2.800 konvertibilnih maraka, što je čak 13 puta više nego u Sloveniji gdje godišnja vinjeta iznosi 110 evra, odnosno oko 215 maraka. Koliko je skupa putarina na autoputevima u Republici Srpskoj još više dočarava podatak da je vinjeta u Austriji manje od 90 evra (89,20), ili 174 marke, što je nevjerovatnih 16 puta manje nego na pomenutoj dionici Doboj – Banjaluka. Još nevjerovatniji podatak je da je na gore navedenoj dionici u Republici Srpskoj godišnja putarina skuplja više od 39 puta nego u Švajcarskoj, gdje vozače godišnja vinjeta košta 71 konvertibilnu marku, odnosno 40 švajcarskih franaka. Od Švedske smo još dalje nego od već pomenutih zemalja. Naime, godišnja vinjeta u ovoj zemlji iznosi svega 6,40 evra, odnosno 12,5 maraka, što je vrtoglavih 224 puta manje nego ako kupite godišnju putarinu od Doboja do Banjaluke. O tome koliko su naše putarine skuplje nego u zemljama poput Njemačke, Finske, Belgije, pa čak i Albanije i Crne Gore, ne vrijedi ni govoriti, jer se u tim zemljama ne plaća putarina za putnička vozila. Nezavisne novine Чланак Putarina u Srpskoj najskuplja u Evropi се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Putarina u RS najskuplja u Evropi, godišnja karta do 4.000 KM

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2019

BANJALUKA - Od Doboja, odnosno naplatnog mjesta Kladari, do Banjaluke, tj. naplatnog mjesta Jakupovci, putarina za putnička vozila u jednom smjeru košta sedam maraka, a godišnja čak 2.800 KM.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.