Prijave za bespravne graditelje

Izvor: Politika, 07.Okt.2013, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave za bespravne graditelje

Most Beška nema upotrebnu dozvolu, jer nisu završeni stubovi u vodi i njihova zaštita od santi leda, upozorio ministar Velimir Ilić

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić zatražio je juče da se procesuiraju krivične prijave u vezi sa bespravnom gradnjom, među kojima je i gradnja niza mostova i autoputeva. „Moramo da poštujemo planove koje smo doneli, prostorni plan Srbije i sve ostalo što zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nalaže, ako neko ne poštuje, mora da odgovara”, kazao je Ilić novinarima u Vladi Srbije, i poručio da nema više prijava koje stoje u fiokama.

On je istakao da mnogi mostovi širom Srbije, među kojima onaj na Adi, na Tisi i most Beška, nemaju upotrebnu dozvolu, dodajući da je inspekcija napravila zapisnike i podnela krivične prijave.

Ilić je naveo da je most na Adi dobio privremenu upotrebnu dozvolu do decembra prošle godine, ali da nije završen da bi se dobila upotrebna dozvola, uz opasku da je „ovo što se radilo sa Beogradom, bruka za Beograd i Srbiju”. „Svi navozi koji su rađeni na mostu, rađeni su bez građevinske dozvole i prateće dokumentacije, sad se nešto pokušava da se pokrije retroaktivno”, naveo je Ilić, nakon potpisivanja ugovora o sufinansiranju izrade urbanističkih planova u 30 opština i gradova.

Most Beška nema upotrebnu dozvolu, jer nisu završeni stubovi u vodi i njihova zaštita od santi leda i potkopavanja temelja stubova. Isti slučaj je bio i pri izgradnji starog mosta na Beški pre 20 godina i to do danas nije rešeno, kazao je Ilić.

On je konstatovao da „zato imamo sanaciju (u toku je) koja košta gotovo kao nov most”, i zapitao „dokle ćemo to da tolerišemo”. „Ako sam ja mogao kao ministar za Koridor 11 od Požege do Surčina da napravim kompletnu dokumentaciju za godinu dana, zašto je ne naprave drugi”, kazao je Ilić, dodajući da pojedini delovi Koridora 10 nemaju upotrebnu dozvolu.

Kako građane da teramo da rade sa dozvolom, ako mi pravimo autoput bez dozvole, rekao je Ilić, postavljajući pitanje da li je moguće da se u Boru pravi objekat – vrednost investicije 300 miliona evra – bez ijednog papira.

-------------------------------------------------

Bez odgovora

„Politika” je juče posle ovakvih ocena aktuelnog ministra Ilića, pogotovo na račun svog dojučerašnjeg kolege Milutina Mrkonjića, zatražila od njega komentar, jer je donedavno vodio izgradnju Koridora 10, ali i podizanje mosta kod Beške. Nije se javio na sve pozive i poslatu SMS poruku. 

-------------------------------------------------

Država će brinuti o putevima na lokalu

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave saopšteno je juče da će država od opština i gradova preuzeti obavezu održavanja 6.082 kilometra prekategorisanih puteva koji su uredbom, pre više od godinu i po dana, prebačeni u nadležnost lokalnih samouprava.

Kako je najavljeno, u toku je priprema nove uredbe koja će biti usvojena po hitnom postupku i po kojoj će održavanje ovih puteva ubuduće biti obaveza države. Ovaj posao će obavljati JP „Putevi Srbije”, a nadležno će biti resorno ministarstvo zaduženo za oblast saobraćaja.

Budući da 15. novembra počinje režim zimskog održavanja puteva, Ministarstvo finansija preuzelo je obavezu obezbeđivanja potrebnih sredstava za održavanje tokom predstojeće zime.

Uredbom o prekategorizaciji puteva, koja je doneta krajem februara 2012. godine, u nadležnost lokalnih samouprava, bez preciznih kriterijuma, prebačeno je zimsko i letnje održavanje 6.082 kilometra puteva.

Nakon ove odluke, lokalne samouprave su se suočile sa nedostatkom sredstava za obavljanje te nadležnosti, pre svega zbog činjenice da u svojim budžetima nisu planirale sredstva za ovu namenu. U cilju prevazilaženja novonastale situacije, Zakonom o budžetu za 2013. godinu, posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, opredeljena su sredstva za zimsko i letnje održavanje puteva u sezoni 2012/2013. godine, navodi se u saopštenju.

Tanjug

objavljeno: 08.10.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.