Izvor: Politika, 13.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid saobraćaja na autoputu Beograd–Niš

Ruski demineri će u naredna tri dana od šest do 13.15 sati, po 30 minuta na svaki sat čistiti područje pored autoputa kod Paraćina, gde će proći „Južni tok”, od zaostalih eksplozivnih sredstava

Niš – Zbog čišćenja od eksplozivnih i ubojitih sredstava i razminiranja područja oko Paraćina na autoputu „E-75”, Beograd–Niš, u naredna tri dana, od danas do petka, biće povremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << potpuno prekinut saobraćaj i zabranjeno kretanje za sve vrste vozila. Na drumskoj „žili kucavici” kroz našu zemlju, pored koje će proći i trasa kraka gasovoda „Južni tok”, saobraćaj će biti u potpunom prekidu od ranog jutra, odnosno od šest pa sve do 13.15 časova, na svaki sat po 30 minuta. Direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović, koji nam je preneo ovu informaciju posebno je naglasio da će prekida saobraćaja biti u oba smera, i od Beograda ka Nišu, i obratno:

–U pojasu pored autoputa širine od sto metara, a na dužini od oko jednog kilometra pored Paraćina, stručnjaci Državne agencije za razminiranje Ruske Federacije „Emerkom” u prethodna dva meseca najsavremenijim detektorima i uređajima koji otkrivaju metal pod zemljom registrovali su 1.825 signala. Isto toliko „markera” postavljeno je pored autoputa i na tim mestima pirotehničari će od danas kopati i tražiti zaostala ubojita eksplozivna sredstva. Upravo zbog opasnosti koju nosi ovaj odgovoran i rizičan posao odlučeno je da se saobraćaj narednih dana zaustavlja.

Čišćenje područja oko Paraćina od eksplozivnih sredstava realizovaće naš nacionalni, srpski centar za razminiranje u saradnji sa MUP-om Srbije, odnosno saobraćajnom policijom i JP „Putevi Srbije”. Biće, ističe Petar Mihajlović, postavljena odgovarajuća signalizacija za prekid saobraćaja, koju obezbeđuju „Putevi Srbije”, a saobraćajni policajci dežuraće sa obe strane autoputa naredna tri dana.

U prethodnih nekoliko sedmica ruski stručnjaci pregledali su i očistili 147.500 kvadratnih metara površine na području Paraćina i uklonili čak 17 minobacačkih mina i jednu artiljerijsku granatu. Sva pronađena ubojita sredstva na ovom području zaostala su posle eksplozije u vojnom skladištu „Karađorđevo brdo” 16. oktobra 2006.godine, iako je u međuvremenu, posle eksplozije, i Vojska Srbije organizovala čišćenje terena. Ruski demineri detaljno su ispitali i područje pored autoputa, gde je i registrovano skoro dve hiljade signala o mogućim eksplozivnim sredstvima, a koja će biti sada otkopavana i uklanjana, kaže Mihajlović i dodaje:

– Po završetku ovog posla, u subotu 16. maja, posle 13 časova, na posebno određenom prostoru daleko od naseljenih mesta i bezbedno, predviđeno je uništavanje svih neeksplodiranih ubojitih sredstava koja su do sada pronađena, kao i onih koja će biti uklonjena sa područja u naredna tri dana uz sam autoput.

Toma Todorović

[objavljeno: 13/05/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obustava saobraćaja na autoputu kod Paraćina

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 12:42

Na auto putu E 75 kod Paraćina, 13. 14 i 15 maja, stručnjaci će uklanjati eksplozivna sredstva , ostala na tom prostoru prilikom eksplozije u vojnom skladištu na Karađorđevom brdu u Paraćinu. Zbog toga će saobraćaj biti obustavljan od 6 časova do 13 časova i 15 minuta, uz povremeno propuštanje...

Nastavak na RTS...

Prekid saobraćaja na autoputu kod Paraćina

Izvor: RTS, 13.Maj.2009

Na području Srbije preovlađuje pretežno oblačno vreme, ponegde sa pljuskovima koji uslovljavaju mokre kolovoze, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Na autoputu E-75 kod Paraćina saobraćaj će biti potpuno obustavljen u oba smera u vremenu od šest do 13.15 časova. ..U sredu, četvrtak i petak,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.