Por: Arbitraža za koncesiju

Izvor: B92, Tanjug, 02.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Por: Arbitraža za koncesiju

Beč -- U slučaju koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega će verovatno biti neophodna međunarodna arbitraža, kaže direktor Pora za Srbiju Valter Rekercugl.

"Nažalost, izgleda da su pregovori sa Vladom Srbije definitivno propali, iako još očekujemo njihov odgovor", izjavio je Rekercugl i dodao da je "rok do kog bi trebalo da se dogovorimo kraj aprila, a u slučaju da se to ne desi, pokrenućemo međunarodnu arbitražu".

U slučaju da sa vladom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije ne bude postignut dogovor, Ugovor o izgradnji auto-puta vredan 1,5 milijarde evra, naći će se pred arbitražom Međunarodne privredne Komore u Parizu. Podsećanja radi, koncesionar za autoput Horgoš-Požega austrijski konzorcijum Alpina-Por raskinuo je jednostrano 16. decembra prošle godine Ugovor o koncesiji.

Rekercugl, ipak, kaže da je, bez obzira na okolnosti, Srbija i dalje jedno od glavnih područja u kojima Por želi da posluje i dodaje da Por u Srbiji trenutno učestvuje u projektima vrednim preko 160 miliona evra, među kojima je i izgradnja mosta na Savi preko Ade. U tom projektu Por učestvuje sa 35 miliona evra.

On je napomenuo i da bi Por "svakog trenutka" trebalo da počne rehabilitaciju autoputa kroz Beograd, na deonici od aerodroma do Bubanj potoka, dugoj 28 kilometara. Taj projekat sa 20 miliona evra finansiraju Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, a rok za završetak radova je dve godine.

Prema njegovim rečima, Por je pre tri nedelje počeo i rekonstrukciju pruge Batajnica-Golubinci, što bi trebalo da bude završeno ove godine, a na 25 godina dobio je koncesiju za deponije u Leskovcu i Jagodini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.