Poništava se koncesija za autoput?

Izvor: B92, 30.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništava se koncesija za autoput?

Beograd -- Ministarstvo ekonomije tražiće da se ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega poništi, jer koncesionar Alpina-Por postavlja dodatne zahteve, kaže ministar Dinkić.

Nova uslovljavanja u vezi sa Horgoš-Požegom neće biti prihvaćena

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da je zvaničan stav tog ministarstva da ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je zaključen sa konzorcijumom Alpina-Por treba raskinuti jer neće dati očekivane efekte.

Ministar je napomenuo da će jedan od predloga tog ministarstva biti i da se izgradnja tog puta finansira delom iz budžeta, a delom emitovanjem evro obveznica na svetskom tržištu kapitala.

Dinkić je naveo da Srbija ima nizak nivo javnog duga (prošle godine 29 odsto bruto društvenog proizvoda) i da to otvara prostor za obezbeđenje dodatnih finansijskih sredstava, emitovanjem obaveznica, što će biti daleko povoljnije nego uzimanje kredita od Međunarodnih finansijskih institucija. On je dodao da je inicijalna ideja da se krene sa prvom serijom evro-obveznica od 500 miliona evra.

Ministar je pojasnio da će kada je reč o autoputu od Horgoša do Užica biti predloženo i da se deonica od Horgoša do Novog Sada finansira iz budžeta, a deo od Beograda do Užica delom kroz emitovanje evro-obveznica, od privatizacionih prihoda i kredita evropskih finansijskih institucija.

Dinkić je kazao i da je plan da se u autoputeve u Srbiji uloži četiri do pet milijardi evra i precizirao da se neće čekati izgradnja svakog pojedinačnog putnog pravca, već da će se paralelno graditi više autoputeva, od kojih je najznačajniji Koridor deset.

Kako je potvrđeno u tom Ministarstvu, koncesionar Alpina-Por je, umesto da dostavi garancije o finansijskoj konstrukciji, postavio dodatne zahteve. Dok Vlada Srbije očekuje konačan odgovor, koncesionari ne prestaju da postavljaju nove uslove.

Podsećamo, danas ističe rok od tri meseca koji je Vlada postavila koncesionaru da dostavi garancije da će gradnju autoputa finansirati Dojče banka kako bi do kraja godine prikupili kompletnu dokumentaciju i počeli sa gradnjom.

Konzorcijum Alpina Por sada traži produženje roka koncesije sa 25 na 30 godina i garanciju Srbije o minimalnom protoku vozila na deonici puta na kojem bi koncesionar trebalo da naplaćuje putarinu. U Ministarstvu ekonomije poručuju da na nova uslovljavanja neće pristati.

"Ukoliko promet vozila ne bude takav, to bi moralo da se nadoknadi iz budžeta, odnosno od poreskih obaveznika. Menja suštinu koncesionog ugovora tako da je taj uslov neprihvatljiv a još nismo dobili finansijsku konstrukciju pa ćemo da predložiti da nova Vlada koncesiju stavi van snage", rekao je Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra ekonomije.

Ćirić je rekao da bi nova Vlada Srbije na nekoj od prvih sednica trebalo da se izjasni o ugovoru o koncesiji, ali da je stav tog ministarstva da ugovor treba poništiti. Dodao je da te dve ključne promene ukazuju da nova vlada treba da stavi van snage ugovor o koncesiji i naglasio da će to će biti zvaničan predlog Ministarstva ekonomije novoj Vladi Srbije.

On je podsetio da je koncesioni ugovor potpisan pre nešto više od godinu dana, da je u aprilu koncesionar zatražio pomeranje rokova jer do tada nije mogao da zatvori finansijsku konstrukciju i obezbedi garancije od Dojče banke zbog čega je rok pomeren na 30 jun.

Ćirić je naveo i da je, prema podacima koje on ima, od aprila do danas održan jedan sastanak sa predstavnicima austrijsko- španskog konzorcijuma a da ostalih kontakata nije bilo tako da Vlada Srbije ne zna da li je koncesionar uspeo da zatvori finansijsku konstrukciju.

Da država ne sme da pristane na promenu osnovnog ugovora, smatra i ekonomista Milan Kovačević. On podseća da je koncesionar i ranije pokušavao da menja ugovor i to uvek na štetu države Srbije.

"Nadam se da ćemo uskoro doći do razuma i da ćemo saopštiti koncesionaru da ugovor ne može da se menja na našu štetu i da završimo sa tim poslom. Što pre raščistiti sa tim neuspelim pokušajem i da se krenuti u kompltetiranje autoputa", rekao je Kovačević.

Marković: Danas ne ističe rok za finansijske garancije

U narednih desetak dana nadležna ministarstva i državne institucije trebalo bi da daju svoja mišljenja o Ugovoru o koncesiji za izgradnju autoputa "Horgoš-Požega", a tek posle toga koncesija bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Vlade Srbije, izjavio je danas Tanjugu zastupnik srpske vlade Mihajlo Marković za Tanjug.

Marković, koji zastupa Vladu Srbije u predmetu dodeljivanja koncesije austrijskom konzorcujumu "Alpina-Por", objasnio je da je prema vladinom zaključku 30. jun bio rok da se okončaju pregovori sa "Dojče bankom", a ne da se dostave finansijske garancije za koncesiju "Horgoš-Požega".

"Niti je to bio rok da banka daje ikakve garancije, niti da išta garantuje i pravi plan, nego da se okončaju pregovori kako bi Vlada i banke usaglasili dokumentaciju za finansiranje", rekao je on.

Marković je objasnio da je materijal o toku pregovora u petak, 27. juna, predat Ministarstvu finansija, Republičkom javnom pravobraniocu, republičkom Sekretarijatu za zakonodavstvo i Ministarstvu ekonomije i regonalnog razvoja, tako da nije bilo dovoljno vremena da se taj materijal dobro prouči i o njemu iznose bilo kakve ocene u javnosti.

"Koncesionar je predložio način finansiranja koncesije i taj način podrazumeva devet kriterijuma, a među njima je i da država, u slučaju poremećaja saobraćaja i pada likvidnosti koncesionarnog preduzeća, interveniše i podrži finansijsku konstrukciju", naveo je on i dodao da bi za tu vrstu angažovanja, država imala adekvatnu nadoknadu iz profita u onoj meri u kojoj je intervenisala.

On je ponovio da je osnovna želja banke bila da joj se garantuju planirani prihodi, odnosno da želi da u periodu gradnje bude oslobođenja plaćanja koncesione naknade iz razloga održivosti svog finansijskog plana.

Takođe, želi i da se osigura od intervencija države u deviznom kursu i promenama vrednosti dinara u odnosu na evro, zato što odobrava kredite indeksirane u evrima.

"Koncesionar je postavio i kao mogućnost da Vlada prihvati na sebe da će, ako slučajno projekat u nekoj godini zapadne u teškoće, dozvoliti da se koncesija produži da bi se otklonilli finansijski efekti tih teškoća", naveo je on.

Marković je ponovio da su pored Dojče banke, koja je predvodnik, i dalje uključene Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, Evropska investiciona banka i Međunarodna finansijska korporacija, kao deo Svetske banke.

Na pitanje da li je on sam zaključio da ima para da se finansijska konstrukcija u vezi sa koncesijom Horgoš-Požega 'zaokruži', Mihajlović nije direktno odgovorio ali je precizirao da je 'banka sve vreme pregovora potencirala da je novac na svetskom tržištu trenutno veoma skup", kao i da "ovaj projekat iako je dobar i kvalitetan ne može imati drugačiji status u odnosu na druge velike projekte i da on ravnopravno sa drugima konkuriše drugim projektima za novac".

"To što je on nama od državnog značaja, to za njih na svetskom tržištu novca nema posebnog značaja, nego se novac opredeljuje prema projektu u odnosu na onoliko sigurnosti koliko država pruža svakom zajmodavcu", rekao je Marković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ugovor sa Fiatom moguća prva odluka nove vlade

Izvor: Poslovni magazin, 30.Jun.2008

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je danas da delegacija "Fiata" dolazi na pregovore u Beograd u drugoj polovini ove nedelje kao i da bi Ugovor o zajedničkom ulaganju države i italijanskog proizvođača automobila mogla da bude i prva odluka Vlade u novom sazivu."Možda...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.