Izvor: RTS, 17.Jan.2021, 18:52

Policija u Gvatemali suzavcem brani Ameriku od migranata

Policija iz Gvatemale ispalila je suzavac i sukobila se sa oko 6.000 migranata koji su pokušali da probiju kordon i uđu u tu državu iz susednog Hundurasa, javlja Periodiko. Krajnja destinacija migranata je SAD, Povređeni na obe strane.
Policija i vojska su opkolili grupu migranata koja se kreće ka SAD na putu kod mesta Vado Hondo, na granici sa Hondurasom, nakon čega su izbili neredi u kojima ima povređenih migranata i policajaca.

Pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << policije iz Gvatemale su na pokušaj probijanja kordona odgovorili silom i ispalili desetine patrona suzavca na migrante.
Vlasti u Gvatemali procenjuju da je od petka uveče u zemlju ušlo oko 8.000 migranata.
Video-snimci prikazuju stotine migranata kako drže zastavu Hondurasa i skandiraju dok prelaze granicu na kontrolnom punktu Florido na teritoriju Gvatemale, prenosi Glas Amerike. 
Većina je ušla u zemlju u petak, ne pokazavši negativni test na koronavirus koji Gvatemala zahteva, preneo je britanski Gardijan.
U prvom karavanu migranta iz neke centralnoameričke zemlje ove godine ima i žena i male dece.

Manje od nedelju dana pre nego što će izabrani predsednik SAD Džozef Bajden preuzeti dužnost, migranti se očigledno nadaju da će nova administracija biti naklonjenija od administracije Donalda Trampa prema njihovoj molbi za bolji život, dodaje VOA.
Gvatemala, Honduras, Salvador i Meksiko, međutim, kolektivno preduzimaju bezbednosne mere i mere na polju javnog zdravlja zbog pandemije koronavirusa, kako bi sprečili neovlašćeni prelazak granice.
Zvaničnici Meksika rekli su u četvrtak da su o migraciji razgovarali sa Bajdenovim kandidatom za savetnika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom i pokrenuli "mogućnost primene programa saradnje za razvoj severa Centralne Amerike i južnog Meksika, kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom i nedavnim uraganima u regionu".
Prošlog meseca vlasti Hondurasa zaustavile su karavan pre nego što je stigao do granice Gvatemale.
Prošle godine, vlasti Gvatemale razbile su i druge karavane pre nego što su stigli do Meksika, dodaje Glas Amerike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sukob vojske i migranata FOTO

Izvor: B92, 17.Jan.2021

Vojnici Gvatemale sukobili su se danas sa čak 9.000 migranata iz Hondurasa nedaleko od mesta gde su ušli u zemlju u želji da stignu do SAD...Većina je ušla u zemlju u petak, ne pokazavši negativni test na koronavirus koji Gvatemala zahteva, preneo je britanski Gardijan...Vojnici su se juče grupisali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.