Policajac preminuo od zadobijenih rana

Izvor: RTS, 12.Apr.2009, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajac preminuo od zadobijenih rana

Policajac Vladimir Grandić preminuo od rana zadobijenih u jučerašnjem obračunu sa pljačkašima zrenjaninske zlatare na autoputu u blizini Novog Sada. Od početka devedesetih do danas, stradalo skoro 1.000 pripadnika MUP-a. Gostujući u Dnevniku 2 ministar Ivica Dačić rekao da je ovaj tragičan događaj poslednja opomena da borba protiv kriminala mora biti sveopšta.

Pripadnik novosadske policije Vladimir Grandić preminuo je jutros u Kliničkom centru u Novom Sadu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od posledica ranjavanja u oružanom sukobu sa pljačkašima.

Teško ranjeni policajac je juče popodne, posle višečasovne operacije u Kliničkom centru prebačen na Kliniku za reanimaciju i intenzivnu terapiju, gde je preminuo jutros, u osam sati.

Policajac Grandić rođen je 1978. godine. Do septembra 2008. godine radio je u Beogradu, posle toga prelazi u Novi Sad.

U maju je trebalo da se oženi, na već zakazanoj svadbi. Vladimirova devojka je u šestom mesecu trudnoće. Njegov otac je poginuo 1986. godine na službi, na avalskom drumu kod Trošarine.

Do obračuna je došlo kada je policijska potera pokušala da zaustavi automobil sa četvoricom razbojnika, koji su pre toga opljačkali jednu zlataru u Zrenjaninu.

Osumnjičeni za razbojništvo su otvorili vatru na policiju i ranili pripadnika MUP-a Vladimira Grandića, nakon čega je policija uzvratila vatru.

Policija je posle pucnjave na autoputu Beograd-Novi Sad uhapsila četvoricu pljačkaša zlatare u Zrenjaninu, od kojih je jedan lakše ranjen i nalazi se u novosadskoj bolnici.

Novosadska policija je saopštila da su izvršioci tog razbojništva Zoran Jovanović (30) iz Valjeva, Nenad Matić (27) iz Kaluđerice, Aleksandar Majmunović (24) iz Beograda i Danijel Tomić (19) iz Koceljeve. Na policajca je pucao Danijel Tomić, koji je, kako prenose agencije, pobegao iz zatvora u Padinskoj Skeli.

Zajednička borba protiv kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je saučešće porodici nastradalog policajca Vladimir Grandića.

Gostujući u Dnevniku 2 Dačić je rekao da je policajac Vladimir Grandić učinio veliki podvig pokušavajući da sam uhapsi četvoricu pljačkaša i istakao da je ovaj tragičan događaj poslednja opomena da borba protiv kriminala mora biti saveopšta.

"Ovo pokazuje koliko je ozbiljna situacija kada je reč o borbi protiv kriminala i korupcije, što znači da svi državni organi i cela naša država, društvo i celokupna javnost treba zajednički da deluju u toj borbi", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je od početka 90-ih godina skoro 1.000 pripadnika MUP-a nastradalo na svojim dužnostima i da je to prokletstvo prirode njihovog posla, podsetivši da je i otac preminulog Grandića poginuo kao policajac na zadatku, pre 20 godina.

"Da bi ova država bila sa što manje kriminala, da bi bio stabilan javni red i mir moramo se izboriti za što veću podršku i za što bolji status policijskih službenika i bolju opremu", naglasio je ministar policije.

Komemorativni skup biće održan sutra u Skupštini grada Novog Sada u 13 časova. Grandić će biti sahranjen u 17 časova. Ministar je najavio da će MUP učiniti sve da se organizuje državna sahrana.

Policijski sindikat Srbije najoštrije je osudio ubistvo Vladimira Grandića i zatražio da se, radi veće sigurnosti, poveća broj policajaca.

U saopštenju se navodi da se jedan od najtežih zločina koji se u jednom društvu može dogoditi, ubistvo policajca na dužnosti, može izbeći ukoliko bi se MUP-u pružila veća podrška u angažovanju potrebnog broja ljudi.

Poboljašanje kvaliteta opreme bi sigurno pomoglo da se slične situacije izbegnu u budućnosti i time spasi nečiji život, saopštio je sindikat uz ocenu da bi uvođenje novih zakonskih rešenja u postupanju policije prilikom hapšenja kriminalaca, olakšalo posao i sve građane učinilo bezbednijim.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.