Pada koncesija za autoput

Izvor: Blic, 20.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pada koncesija za autoput

Realizacija koncesionog ugovora o gradnji autoputa Horgoš-Požega postala je krajnje neizvesna nakon što su juče koncesionari „Alpina" i „Por" zatražili nove ustupke.



Oni su od Vlade Srbije zatražili da prihvati njihovu ponudu po kojoj bi bili u obavezi da daju bankarsku garanciju samo za prvu godinu gradnje, a ne za celokupnu finansijsku konstrukciju. „Alpina" i „Por" bi u prvoj godini sami finansirali troškove gradnje, a onda bi se, ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi se pokazalo da ide sve po planu, u idućoj godini uključila „Dojče banka" kao aranžer finansijskog aranžmana za te tri naredne godine.

Mihajlo Marković, zastupnik Vlade Srbiju u koncesionom preduzeću Mihajlo Marković i pomoćnik ministra infrastrukture, izjavio je juče „Blicu" da je na sastanku sa koncesionarima, kojem su prisustvovali i nadležni iz „Dojče banke", dogovoreno da oni upute pismo Vladi Srbije u kojem će navesti sve svoje planove.

- Vlada bi trebalo da se izjasni već na svojoj narednoj sednici u četvrtak, 28. marta. Ja sam optimista jer ovde je reč o jednom od najvećih naših infrastrukturnih projekata - navodi Marković.

Na opasku da ovakav zahtev koncesionara predstavlja najdirektnije odstupanje od koncesionog ugovora, Marković je izričit da to nije tačno. Po njemu, reč je samo o tehničkim usklađivanjima koja moraju da prođu kroz verifikaciju Vlade Srbije, ali suštinski se ništa ne menja.

Stručnjak za inostrana ulaganja Milan Kovačević izričit je, međutim, da je na delu suštinska promena i to sa nesagledivim posledicama.

- Koncesionar ne daje nikakve garancije da će da izgradi celokupan autoput, i to u roku od četiri godine. Posle prve godine mogao bi da stane, traži nove ustupke i Vladi, koja god da bude, bile bi vezane ruke. Oni bi, u međuvremenu, ubirali putarine na trasama koje su im gotove date - upozorava Kovačević, navodeći da je od samog početka taj koncesioni aranžman toliko problematičan da ga je bolje prekinuti dok sve štetne posledice nisu stigle na naplatu.

Izvori „Blica" bliski dešavanjima u srpskom građevinskom biznisu kažu da je „Dojče banka" svoje obećanje da će se u projekat ove koncesije uključiti sa idućom godinom uslovila finansijskim učešćem i same države Srbije.

Po slovu koncesionog ugovora, Vlada Srbije sa 31. martom bez ikakvih penala može da raskine koncesioni ugovor ako do tada koncesionar ne donese dokaze da ima zatvorenu finansijsku konstrukciju. Od 1. aprila, iako taj datum simbolizuje šalu, šale nema, barem ne za džepove poreskih obveznika zemlje Srbije.

Brojni problemi

Prvo je ugovor potpisan sa firmom „FCC konstrakšn", pa se ona povukla i posao je dat „Alpini" sa novouvedenim „Porom". Onda su obaveze iz koncesionog ugovora sa koncesionara prenete na koncesiono preduzeće, a tom koncesionom preduzeću koje treba da stoji iza projekta vrednog 1,3 milijarde evra data je obaveza da uneti kapital ne bude veći od dvadesetak miliona evra. Onda im je do 31. marta produžen rok da dostave dokaze da imaju zatvorenu celokupnu finansijsku konstrukciju za autoput, a oni sada, nedelju dana pred isteka tog roka, traže da im se ta finansijska konstrukcija svede na sumu od jedva 100 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Koncesionari traže izmene"

Izvor: B92, 21.Mar.2008, 18:37

Beograd -- Božidar Đelić potvrdio da firme Por i Alpina traže izmene uslova za davanje koncesija ua izgradnju puta Horgoš Požega... Zbog političke nestabilnosti, strani investitori zahtevaju da se pomere rokovi za dostavljanje ponuda na tenderima za prodaju "Zastave automobila" i "Laste", a kriza...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.