PLANETA ĆE DOBITI JOŠ JEDNO MORE? Jake tektonske promene u Africi izazvaće otcepljenje kontinenta (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2020, 11:17

PLANETA ĆE DOBITI JOŠ JEDNO MORE? Jake tektonske promene u Africi izazvaće otcepljenje kontinenta (VIDEO)

Pre dve godine pukotina duboka 20 i široka 15 metara podelila je autoput i kuće u Keniji.

U početku je to pripisano jakim padavinama u regionu, ali one nisu mogle biti jedini razlog: odgovorne su mnogo jače sile, duboko ispod Zemljine površine. Afrika se deli na dva dela.

Pukotina se vidi iz svemira

Mesto gde Afrika zaista puca mnogo je veće i čak se vidi iz svemira. Od Mozambika na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jugoistoku pa do Crvenog mora na severu pruža se udubljenje široko 100 kilometara, jedan njegov krak zapadno od jezera Viktorija, gde se odvaja ogroman deo kontinenta.

Somalijska tektonska ploča, na kojoj leži istočna Afrika, malo-pomalo odvaja se od ostatka kopna, pa će jednog dana tako nastati novi kontinent, koji će od Afrike odvajati novo more.

Pukotina u Africi sve veća

Odvajanje ploča počelo je još pre 20 miliona godina, a od tada se rov neprekidno povećava.

- Afrika je na putu da se podeli, pukotina je već tu - kaže Saša Štaubah, geolog sa Univerziteta "Gete" u Frankfurtu.

Prema njegovim rečima, na nekim mestima u Etiopiji rov je već ispod nivoa mora i jednog dana će voda ispuniti provaliju između kontinenata. On veruje da će se to desiti u "bliskoj budućnosti", pri čemu se "pod bliskom budućnošću u geologiji podrazumeva nekoliko miliona godina".

Afarska depresija: Temperature preko 50 stepeni Celzijusa

A crack that opened up in Kenya’s Rift Valley, damaging a section of the Narok-Nairobi highway, is still growing... pic.twitter.com/T5YocDauYj

— BBC (@BBC) March 26, 2018

Prvo će verovatno biti poplavljena Afarska depresija, nizija na Crvenom moru, na gornjem kraju rifta. Ovde ne samo da se odvaja istočna Afrika od ostatka kontinenta, već i afrička i arapska ploča, pokrećući ogromne sile.

Afarska depresija spada u najtoplija područja na svetu, temperature dostižu više od 50 stepeni Celzijusa. Vulkanski kamen stvara bizarne predele, u kraterima ključa lava, a iz zemlje izvire vrela voda. Postoje zelena ostrva, oivičena korom od soli.

Zemlja često podrhtava

Nomadi, koji žive u tom regionu kažu da zemlja često podrhtava. Odjednom se zemlja otvori i u pukotinama nestaju kamile i koze. Vulkanska aktivnost i zemljotresi su propratne pojave pomeranja tektonskih ploča. U Afarskoj depresiji zemlja postaje tanja zbog uticaja sila sa svih strana.

- Zemljina kora se rasteže - objašnjava geolog Štabah.

To dovodi do njenog propadanja. Već sada se ovaj region nalazi na najnižoj tački Afrike, 155 metara ispod nivoa mora i ispunjava ga slano jezero. Ako se spuštanje rova i dalje nastavi, jednoga dana ispuniće ga voda iz Crvenog mora.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.