Otkrivena seoska kuća iz kamenog doba

Izvor: Blic, 09.Sep.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena seoska kuća iz kamenog doba

U blizini dela autoputa koji povezuje Keln i Diren otkrivena je seoska kuća stara 7.200 godina. Najstarija kuća na levoj obali Rajne potiče iz mlađeg kamenog doba, iz vremena kada su se lovci i skupljači plodova stalno nastanili u ovim predelima. Arheolozi su otkopali i čitavo jedno veliko naselje i odmah pored njega jedno od najvećih grobalja iz tog perioda na teritoriji Nemačke.

Kako ocenjuje Rajnski zavod za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaštitu arheoloških spomenika, reč je o otkriću ekstraklase. Budući da nije bilo odgovarajućih nalazišta, naučnici su do sada pretpostavljali da prvi seljaci koji su dolazili sa Istoka nisu prelazili Rajnu. Najnovije otkriće, međutim, pokazuje da su oni nastanjivali i plodna područja, s druge strane, Rajne i da su se bavili zemljoradnjom. Sve do tada ljudi su živeli u kolibama od granja lišća.

Seoska kuća rekonstruisana na kompjuteru podseća na štalu. Visoka do osam metara i duga 35 metara, na jednom kraju se završava uskim pravougaonikom. "Zauzimala je površinu 120-140 kvadratnih metara", kaže arheolog Ervin Čisla. Direktor preduzeća zaduženog za iskopavanje "Vurcel arheologi" veruje da je u ovoj kući od hrastovog drveta živelo i do osmoro ljudi, među kojima je, verovatno, bilo mnogo dece. "Pretpostavljamo da životinje nisu bile smeštene u njoj", zaključuje on na osnovu analize uzoraka iz zemlje. Ostaje pitanje zašto je onda kuća bila toliko velika. Tokom vremena, ovo područje je naseljavalo sve više ljudi. Do sada je otkopano 35 kuća, a polju ih verovatno ima još 40-50", pretpostavlja Čisla.

Sa stanovišta stručnjaka, iznenađujuće je to što su prvi naseljenici odmah pored sela podigli groblje. "Sa svoja 202 ili više grobova to je verovatno drugo po veličini groblje iz mlađeg kamenog doba u Nemačkoj", kaže je rukovodilac iskopavanja Oliver Ungerat. Pomoću veoma sitnog alata, kao što su kašičice i četkice, on i njegove kolege su iskopali gotovo 110 skeleta. Oni su se, doduše, tokom hiljada godina raspadali u zemlji, ali su i dalje prepoznatljivi: tu je veliki broj dece, jedan mladić, odrasle osobe koje su sahranjivane sa predmetima, kao što su sekire i brusno kamenje, jedna odrasla osoba sa novorođenčetom. Ko su bili ovi ljudi? Koliko su bili stari, od kakvih su bolesti bolovali? Iako se indirektno već mesecima bave stanovnicima novootkrivenog lokaliteta, arheolozi ne mogu da odgovore na ova pitanja. Na njih će u narednih deset-petnaest godina odgovore pronaći antropolozi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.