Od danas zvanično zimsko održavanje državnih puteva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas zvanično zimsko održavanje državnih puteva

Javno preduzeće "Putevi Srbije" zvanično je počelo danas zimsko održavanje državnih puteva, koje će trajati do 31. marta 2020. godine, a na predstavljanju plana održavanja državnih puteva I i II reda u Srbiji, rečeno je da je jedina novina u odnosu na prošle godine to što je dodato još 143 kilometara novih deonica autoputeva i magistralnih puteva za održavanje.

Ukupna dužina mreže puteva za zimsko održavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji iznosi 15.061,886 kilometra, koji su podeljeni na tri kategorije - A kategorija 5.992,819 kilometara, B kategorija 4.357,734 kilometara i C kategorija 4.711,333 kilometara puteva.

Osnovni prioritet je održavanje puteva A i B kategorije, istakla je rukovodilac Odeljenja za odnose sa javnošću JP "Putevi Srbije" Ljerka Ibrović, koja je navela i da ove godine održavanje puteva kreće sa 172 punkta.

Prisustvo mehanizacije na putnim bazama na autoputevima neprekidno je 24 časa, na ostalima je 16 ili osam časova, a po potrebi i u zavisnosti od vremenskih uslova i duže.

"Prioriteti su podeljeni na tri kategorije, u prvom prioritetu kolovoz se čisti i posipa solju i mora biti očišćen u roku od četiri sata nakon prestanka padavina. U drugom prioritetu se posipa samo rizlom ili šljakom i mora biti očišćen u roku od šest sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave", kazala je Ibrovićeva.

Kako je dodala, kod puteva trećeg prioriteta sa kolovoza se samo uklanja sneg i time omogućuje prohodnost, a tek nakon izvršenog kompletnog čišćenja državnih puteva I i II reda, i kolovoz mora biti očišćen u roku od osam sati nakon prestanka padavina.

U održavanju puteva ove sezone učestvovaće 744 putarskih vozila ili kamiona, 331 mašina, 2.172 radnika ukupno u jednoj smeni, od toga je 922 radnika putara, 177 tehničara, 327 mašinista i 748 vozača.

Zajedno sa rezervama, ove godine će "Putevima Srbije" na raspolaganju biti ukupno 90.388,43 tone soli za čišćenje, a asfaltne mase za sanaciju rupa 1.562 tone.

Izvršni direktor JP "Puteva" i rukovodilac Sektora za održavanje državnih puteva I i II reda Zoran Stojisavljević navodeći da je ove godine dodato 143 kilometara novih deonica autoputeva i magistralnih puteva za održavanje na Koridoru 10 i Koridoru 11, rekao je da su uvedena i dva nova preduzeća za održavanje - iz Čačka i iz Beograda za održavanje Koridora 11 od Surčina, Obrenovca do Preljine.

Kako je naveo, prvi mali snegovi u brdskim predelima zemlje očekuju se 25, 26. novembra, odnosno krajem meseca, a prvi veći sneg očekuje se kao i prethodnih godina u februaru.

"Što se toga tiče, mi smo i danas spremni za zimsko održavanje puteva. Naše su ekipe spremne, oprema je u većoj meri obnovljena, kupljena, radi se o novoj opremi i samim tim smo pouzdaniji u obavljanju posla", kazao je Stojisavljević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.