OVA GREŠKA MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA! Nakon oštrog zaustavljanja OBAVEZNO podignute nogu sa kočnice

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2023, 11:14

OVA GREŠKA MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA! Nakon oštrog zaustavljanja OBAVEZNO podignute nogu sa kočnice

Ne treba škrtariti...

Vozite se autoputem 130-140 km/h, prinuđeni ste da naglo kočite skoro do zastoja i tako, u nekoliko navrata... Šta se dešava sa kočnicama, hoće li se diskovi deformisati od opterećenja?

Tehnički savetnik HAK-a Marin Morava ima odgovor.

- Moguće je i pomenuti problem se ponekad dešava sa kočnicama koje su kupljene kao rezervni delovi, pa je u pitanju samo kvalitet materijala i najčešće će ti delovi biti dobri >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na vozilu za gradske uslove vožnje i vozilima koja su koristi se na kratkim udaljenostima. Problemi neće nastati do nekog ekstremnijeg kočenja vozilom kao što je ovaj primer na autoputu.

Ne radite ovo tokom vožnje:

- Posle ekstremnijeg kočenja u gradu, zaustavite vozilo i držite kočnicu pritisnutu. Moguće je da će se zagrejani disk deformisati, jer ima manju površinsku tvrdoću i skloniji je da se pločice diska utisnu u njega držanjem kočnice. Preporučuje se otpuštanje papučice kočnice ako se vozilo nalazi na ravnoj površini.

- Prolazak sa veoma vrućim diskovima kroz dublje lokve vode na putu ili odlazak u auto-perionicu može dovesti do naglog hlađenja diskova, što može dovesti do deformacije diskova. Neki primeri neadekvatne nege kočnica: - Upotreba diskova van dozvoljene tolerancije za izmerenu širinu radnih kočionih površina diska i korišćenje istrošenih diskova sa novim kočionim pločicama - ova kombinacija često daje loše rezultate. Najbolje je zameniti diskove zajedno sa pločama.

- Loša priprema i čišćenje glavnih ležajeva podloge na koju je montiran disk i loše čišćenje vođica disk ploča i same čeljusti.

- Puštanje u rad loše pokretne kočione čeljusti koju je zaista trebalo zameniti ili servisirati.

- Ugradnja delova koje često kupuju vlasnici vozila i donose u servis bez preporuke prodavca ili servisnog centra. Vlasnici često biraju najjeftinije, a ne adekvatne proizvode.

Svakako se preporučuje upotreba delova koji imaju oznaku originalnosti, oznaku homologacije i oznaku OEM kvaliteta. Takođe se preporučuje da ako sami kupujemo deo, konsultujemo se sa prodavcem ili servisnim centrom o tome da li će kupljeni deo odgovarati zahtevima vozila. Jeftini proizvodi su uglavnom za manje potrebe kočenja (gradska vožnja) i za vozila koja ne putuju na velike udaljenosti.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.