Izvor: B92, 29.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Koncesionari ne odustaju

Beograd -- Koncesionari "Alpina-Por" ne odustaju od izgradnje deonice autoputa od Ostružnice do Lajkovca, nezvanično saznaju Večernje novosti.

U Vladi Srbije u utorak je održan prvi sastanak sa predstavnicima austrijskih kompanija "Alpine" i "Por" oko sporazumnog raskida koncesionog ugovora Horgoš - Požega. Ministar Oliver Dulić, koga je premijer Mirko Cvetković ovlastio da pregovara sa koncesionarima, nije želeo da otkriva detalje razgovora.

Ipak, Večernje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novosti nezvanično saznaju da koncesionari ne odustaju od izgradnje deonice autoputa od Ostružnice do Lajkovca.

Navodno, visina odštete, koju bi Srbija trebalo da plati koncesionarima, u utorak nije bila na "dnevnom redu".

Ministar Dulić je najavio svakodnevne pregovore dok se ne dođe do rešenja koje će prihvatiti obe strane.

Stav Vlade Srbije koji zastupa ministar Dulić je da treba naći kompromis kako bi se izbegla arbitraža u Parizu.

Ako do dogovora ne dođe, spor sa koncesionarom trajao bi nekoliko godina i za to vreme Srbija ne bi mogla da gradi autoput, posebno levu traku od Horgoša do Novog Sada, koja je deo Koridora 10.

Vlada Srbije spremna je da koncesionaru vrati garanciju od deset miliona evra i nadoknadi realne troškove za ono što su do sada "Alpina" i "Por” uradili na ovom projektu.

Sa druge strane, kako Novosti saznaju, koncesionari ne odustaju od izgradnje autoputa od Ostružnice do Lajkovca u dužini od oko 50 kilometara.

Naime, "Alpina" i "Por” su spremni na raskid ugovora ukoliko im se vrati bankarska garancija, nadoknade troškovi i omogući izgradnja pomenute deonice bez tendera.

I to je polazna osnova sa kojom su u utorak krenuli u pregovore sa Dulićem.

Što se troškova tiče, koncesionar je, i to je nesporno, obavio geodetske radove na potezu od Ostružnice do Požege i taj posao koštao je 1,8 miliona evra.

Tome treba dodati dnevnice, iznajmljivanje aviona za snimanje terena, ali i troškove eksproprijacije. Tačan iznos biće poznat kada se podvuče crta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.