Novi protest u Radiofaru!

Izvor: Press, 01.Nov.2010, 05:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest u Radiofaru!

Meštani surčinskog naselja od nadležnih traže vraćanje pod okrilje opštine Zemun i rešavanje infrastrukturnih problema do kraja godine. U suprotnom, za proleće najavljuju radikalizaciju protesta
Oko 500 meštana nezadovoljnih uslovima života i statusom surčinskog naselja Radiofar juče u podne mirno je protestovalo kod parkinga na ulazu u naselje sa autoputa Zagreb - Beograd. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Meštani ističu da su na protest pozvali i predstavnike opštinske i gradske vlasti, ali da se oni nisu odazvali na poziv iako naselje kuburi sa vodom, nema asfaltiranih ulica niti direktnu autobusku liniju.
Oni su upozorili nadležne i ostavili im rok do kraja godine da reše infrastrukturne probleme tog naselja, izmeste Radiofar iz druge građevinske zone i vrate ga pod okrilje opštine Zemun. Meštani su najavili da će, ne bude li nikakvih odgovora, ni napretka, u martu sledeće godine organizovati nove, ali i radikalnije proteste.
Zar u EU bez vode
Na transparentima kojima su juče mahali nezadovoljni meštani naselja Radiofar tokom jednočasovnog protesta pisalo je „Hoćemo autobus!", „Zar u EU bez vode?!", „Druga zona, ha, ha, ha!", „Vratite nas u opštinu Zemun!"
- Time su nabrojani svi naši problemi. Naselje je nepravedno svrstano u drugu zonu bez valjanih argumenata, nezavršeno je asfaltiranje puta od „Ikarbusa" do naselja, nemamo ni liniju javnog gradskog prevoza - objašnjava za Press Jovan Tamburić, zamenik Udruženja građana „Mesna zajednica Radiofar u osnivanju" koje je organizovalo protest.
Kako on objašnjava, spisak se tu ne završava.
Nemaju ni ambulantu
- Tako naknada za građevinsko zemljište po metru kvadratnom u naselju bez vode, kanalizacije, gradskog prevoza, planske dokumentacije, bez asfaltiranih ulica, ambulante, škole, prodavnice iznosi čak 16.600 dinara! Jedno od objašnjenja je blizina Beograda, ali nam ne daju odgovor na pitanje „kako da stignemo do Beograda". Takođe, jedno od objašnjena je da se radi destimulacija stambene izgradnje na Radiofaru, ali prema važećim planovima, za ovo naselje je predviđena individualna stambena gradnja - čudi se Tamburić.
Najnoviji zahtev građana je da se ovo surčinsko naselje vrati pod okrilje opštine Zemun.
- Opština Zemun je mnogo više uradila za svoje naselje Plavi horizonti nego Surčin za nas, iako su Plavi horizonti „mlađe" naselje od našeg - objašnjava Tamburić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.