Novi asfalt do mora

Izvor: Politika, 13.Jul.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi asfalt do mora

Na deonici od Lajkovca do Uba, dugoj 12,5 kilometara, budućeg autoputa Beograd – južni Jadran, biće angažovano oko hiljadu radnika sa prostora Kolubarskog okruga

Lajkovac – Buldožeri i ostale građevinske mašine započele su radove na trasi od Lajkovca do Uba, budućeg autoputa Beograd – Požega – južni Jadran. Prve konture uočljive su u selu Nepričavi, poznatom iz televizijske serije, koje, kako smo čuli, nije slučajno odabrano za ovu izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << značajnu ulogu, pre svega zato što se opština Lajkovac maksimalno angažovala na poslovima eksproprijacije zemljišta, a ponajviše što su meštani ovog sela sa puno razumevanja prihvatili ponuđene uslove.

Deonica od Lajkovca do Uba duga je 12,5 kilometara, predračunske vrednosti 73 miliona evra, sa rokom završetka od 18 meseci. Posao na izgradnji ove deonice na kojoj će biti angažovano preko hiljadu radnika sa područja Kolubarskog okruga dobio je konzorcijum u čijem sastavu su: Preduzeće za puteve „Beograd”, „Planum” i „Putevi Užice”.

– Procene opštinskih stručnih službi su da će eksproprijacija svih šest kilometara trase na području Lajkovca biti okončana za najduže mesec dana. Već je taj posao završen na trasi od jednog i po kilometra. Jedan od razloga za uspešnu eksproprijaciju su i cene koje je vlasnicima ponudila Poreska uprava Srbije, a prihvatili „Putevi Srbije”, odnosno novoformirano preduzeće „Koridor 10”. Tako se zemljište na kojem su izgrađeni ekonomski ili pomoćni objekti plaća 300 evra po aru, zemljište sa statusom okućnice 150 evra za ar, odnosno za njive i ostalo poljoprivredno zemljište 100 evra po aru. Procena drvne mase je u skladu sa važećim cenovnikom javnih preduzeća, pre svega „Srbija šuma”, i to su cene koje su prihvatljive za vlasnike eksproprisanih nepokretnosti – kaže Živorad Bojičić, načelnik Opštinske uprave Lajkovca. Po planu i bez ikakvih pritisaka i nervoze odvijaju se isti poslovi i na području opštine Ub.

Prilikom obilaska trase Zoran Mihajlović, direktor operative „Nibens grupe” kojoj pripada konzorcijum za izgradnju deonice Ub – Lajkovac, kazao je da će konzorcijum angažovati 70 odsto potrebne mehanizacije, dok će u preostalom delu isključivo biti uposlena lokalna preduzeća i firme. Inače, prema projektnoj dokumentaciji deonica od Lajkovca do Uba biće vrlo zahtevna, jer će pored ostalih sadržaja na njoj biti izgrađeno čak 12 mostova.

B. Novović

objavljeno: 14.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.