Nova pravila na auto-putevima razbesnela susede

Izvor: B92, 26.Jan.2017, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila na auto-putevima razbesnela "susede"

Berlin -- Nemačka vlada prihvatila je u sredu novi, izmenjeni zakon o putarinama za automobile na nemačkim auto-putevima.

Ovaj zakon je, uprkos prihvaćenim izmenama po nalogu Evropske komisije, naišao na veliki otpor susednih zemalja, posebno Austrije, koja i dalje smatra da putarina u ovom obliku diskriminiše ostale građane Evropske unije.

"Računam na to da će se Austriji urazumiti i da će odustati od svog otpora prema uvođenju putarina u Nemačkoj. Austrija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kraju krajeva, već 20 godina ubira takse za korišćenje svojih auto-puteva", rekao je nemački minister saobraćaja Aleksander Dobrint iz Hršćansko-socijalne unije (CSU).

On je izrazio nerazumevanje za otpor Austrije prema uvođenju putarina za lične automobile i u Nemačkoj.

"Nije baš evropski kada Austrija 20 godina od stranaca traži da sufinansiraju gradnju i održavanje svojih auto-puteva, a isto ne dopuštaju Nemačkoj", rekao je Dobrint, koji je takođe naglasio kako se nada da ovakvo ponašanje Austrije neće nauditi dobrosusedskim odnosima.

Austrijski ministar saobraćaja Jeoreg Lajcfrid iznova je oštro kritikovao nemački zakon o naplati putarina pa je Briselu organizovao sastanak sa kolegama iz zemalja koje graniče sa Nemačkom kao i Slovenije, Mađarske i Velike Britanije.

Austrija, ali i nemački susedi poput Holandije i Danske, kritikuju deo zakona koji nemačkim vozačima omogućava da iznos potrošen na godišnju putarinu koja bi, u zavisnosti od količine izduvnih gasova, koštala najviše 130 evra, kompenzuju kroz smanjen porez na lična vozila.

S obzirom na to da od istog sistema ne mogu da profitiraju i građani Evropske unije čiji automobili nisu registrovani u Nemačkoj, nemački susedi to smatraju povredom EU pravila po kojima svi građani Unije moraju da budu tretirani jednako pred zakonima. Novi zakon, kako je istakao Lajcfrid, jasno diskriminiše građane EU. Austrijski ministar je najavio i moguću tužbu protiv, kako je rekao, "CSU putarina".

Putarine za lična vozila su projekat bavarskog CSU-a koji je još tokom predizborne kampanje 2013. bavarskim biračima obećao uvođenje putarina kako bi i susedi, isto kao i nemački vozači kada pređu granicu, plaćali putarine. Istovremeno je obećano kako nemački vozači neće biti dodatno finansijski opterećeni.

Prema prihvaćenom modelu, koji je primenjen nakon primedaba Evropske komisije na prvi oblik zakona, domaći vozači bi plaćali obaveznu godišnju putarinu, a strani bi plaćali vinjete. Desetodnevna vinjeta bi tako koštala od 2,5 do 25 evra u zavisnosti od veličine automobila i emisiji štetnih gasova.

Uvođenje naplate putarina očekuje se za kraj ove ili početak sledeće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.