Nova najava: Tunel kroz Frušku goru

Izvor: B92, 13.Dec.2013, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova najava: Tunel kroz Frušku goru

Novi Sad -- Protokol za realizaciju idejnog projekta izgradnje auto-puta Novi Sad-Ruma s tunelom kroz Frušku goru uskoro će biti potpisan, najavio je ministar Igor Mirović.

Protokol će, kako je naveo Mirović za Radio-televiziju Vojvodine, potpisati između 20. i 25. decembra predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Vlade Vojvodine i lokalnih samouprava Novog Sada, Iriga i Rume.

"Proširili smo zonu trase, koja po našoj viziji treba da obuhvati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao početnu tačku Žeželjev most u Novom Sadu sa Petrovaradinske strane, a da krajnja tačka bude naplatna rampa na autoputu kod Rume, što do sada nije bio slučaj", naveo je ministar.

Ističući da je zatekao "velika, a prazna obećanja" i da je sa lokalnim samoupravama profesionalno pristupio izradi neophodne projektne dokumentacije za taj veoma važan pravac, ministar je dodao da je postignut dogovor da se zajednički finansira projektna dokumentacija s ciljem da ona bude završena do kraja 2014.

"Mislim da je to realno, zato što ćemo se potruditi da već u januaru ili najkasnije početkom februara raspišemo javnu nabavku za izbor najboljeg projektanta, sa okvirnim rokom da za devet ili 10 meseci završimo taj posao i početkom 2015. godine pristupimo analizi vlasničke strukture na toj trasi i obezbedimo sredstva da se otkupi zemlja koja nije u državnom vlasništvu", dodao je.

Zatim će, kako je rekao, uslediti izbor finansijskog modela, a ovo nije preskup projekat za Srbiju, s obzirom na to da je njegova vrednost oko 150 miliona evra.

"Ubeđen sam da zajedničkim snagama to možemo da finansiramo i iz budžeta ili nekog malog zaduženja", naglasio je ministar, ocenjujući da će taj auto-put biti od velike koristi za celu Vojvodinu.

"Okupili smo se oko tog projekta i nadam se da politički uticaji neće biti prepreka za njegov završetak", rekao je Mirović.

Inače, o ovoj trasi puta i tunelu kroz Frušku goru se priča već godinama, a nakon nekoliko najava i spekulacija 2011. i 2012. godine, ponovo se spominjao letos, kada se govorilo i o kineskom kreditu za ovaj projekat.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uskoro protokol o izgradnji autoputa Ruma-Novi Sad

Izvor: Blic, 14.Dec.2013, 00:25

Protokol za realizaciju idejnog projekta izgradnje autoputa Novi Sad-Ruma, sa tunelom kroz Frušku goru, trebalo bi da bude potpisan između 20. i 25. decembra, najavio je večeras ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Igor Mirović...Protokol će, kako je naveo Mirović za Radioteleviziju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.