Nova afera u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 03.Jan.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova afera u Hrvatskoj

Na pomolu nova afera u Hrvatskoj. Istražni organi sumnjaju da se prilikom gradnje autoputa od Zagreba do Splita u džepove izvođača radova protivpravno slilo više od sto miliona evra. Ključna uloga firme "Skladogradnja", braće Žužul, sumnja istraga.

Gradnja i novac utrošen u jedan od najvećih hrvatskih građevinskih poduhvata, autoput Zagreb-Split, izgrađen u vreme mandata Ive Sandadra, pod lupom je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hrvatskih istražnih organa.

Zvanična istraga još nije počela, ali, kako piše Večernji list, taj građevinski poduhvat, posebno deonica od Dugopolja do Ravče, duga 15 kilometara, predmet je velikog interesovanja policije i Državne agencije za suzbijanje korupcije (USKOK).

Istražni organi ozbiljno sumnjaju da je sporna deonica autoputa ne samo preplaćena, već da je u dokumentaciji sporno 15-ak kilometara, koji ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, ali su ih izvođači radova naplatili kao stvarni deo saobraćajnice.

S obzirom na to da je cena gradnje jednog kilometra autoputa u tom delu bila oko sedam miliona evra, "nestalih" 15 kilometara ukupno je "teško" oko 105 milona evra.

Istražiteljima su posebno sumnjivi načini gradnje odmorišta, prelaza namenjenih za divljač, ali i denivelacija sporne deonice.

Prema sumnjama istražitelja, sporan je i broj utrošenih radnih sati graditelja koji su, navodno, u svojim evidencijama znali da upišu više sati nego što je zapravo bilo odrađeno, što je na kraju, naravno, plaćeno iz državne blagajne.

Ključnu ulogu u aferi, prema saznanju istražitelja, imala su braća Slaven i Jozo Žužul i njihovo građevinsko preduzeće "Skladgradnja", iako oni nisu bili glavni izvršioci posla, nego podizvođači, piše Večernji list.

Policija je, inače, iz te firme u nekoliko navrata odnosila dokumentaciju, a prema sumnjama istražitelja, "Skladgradnja" je u čitavom lancu služila za transferisanje miliona isplaćenih iz budžeta na neke druge račune, s obzirom na to da postoje naznake da sav novac nije ostajao kod braće Žužul, piše list.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.