Nema podataka za ocenu posla sa „Alpinom-Por“

Izvor: Glas javnosti, 28.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema podataka za ocenu posla sa „Alpinom-Por“

BEOGRAD - Uprava za javne nabavke će, ako joj se nadležni obrate za mišljenje u vezi sa ustupanjem izgradnje dela autoputa Horgoš-Novi Sad konzorcijumu „Alpina-Por“, tražiti da joj se dostave detaljni podaci o uslovima, kao i procene eventualne štete od raskida Ugovora o koncesiji, izjavio je direktor Uprave Predrag Jovanović. - Mi radimo samo po konkretnim slučajevima, moramo imati konkretne parametre da bismo rekli da li je ispunjen uslov za pogađanje sa izvođačem radova ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nije. Još nismo ništa dobili - ni ko je naručilac, ni ko bi išao u pogađanje, pa ne možemo zasad da dajemo procene u vezi s tim poslom - rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u slučaju da se od Uprave zatraži mišljenje „moralo bi jasno da se navede kolika je potencijalna šteta u slučaju da se Ugovor ne raskine, kolika je procenjena vrednost tih radova, pa da se uporede te dve stvari. Takođe, i da se jasno definiše pod kojim uslovima se daje taj posao“.

Jovanović je naveo da, ako se pregovori sa koncesionarom o sporazumnom raskidu Ugovora završe, od Uprave može biti zatraženo mišljenje koje, napominje on, nije obavezujućeg karaktera. On je potvrdio da ovakav slučaj nije definisan zakonom. Direktor Uprave za javne nabavke napomenuo je da nije uputno da se često pribegava praksi da se Uprava opredeljuje i sudi o konkretnim slučajevima. - U tim situacijama mora se biti stručnjak za sve, a takav super mozak ne postoji nigde u svetu. Zadatak Uprave i ne treba da bude da sudi o konkretnim slučajevima, nego da razvija sistem koji će uspostaviti efikasnu kontrolu u nabavkama. Umesto sistemom kao celinom, mi se bavimo konkretnim slučajevima, što je pogrešno - rekao je on.

„ALPINI“ POSAO U ZRENJANINU

Predstavnici Evropske agencije za rekonstrukciju, grada Zrenjanina i austrijskog preduzeća „Alpina bau gbh“ juče su u Gradskoj kući u Zrenjaninu potpisali ugovor o izgradnji i infrastrukture u Industrijskoj zoni Ečka-Zrenjanin. U okviru programa podrške opštinama severoistočne Srbije, EAR je Zrenjaninu za izgradnju sistema vodosnabdevanja, fekalne i atmosferske kanalizacije i interne putne mreže u okviru Industrijske zone kod Ečke dodelio četiri miliona evra. „Alpina“ će radove početi u septembru.

Na pitanje da li će javnost moći da računa na transparentnost Uprave za javne nabavke i dostupnost podataka koji dođu do nje a vezani su za koncesiju i izgradnju autoputa od Horgoša do Novog Sada, on je odgovorio potvrdno. Jovanović je na kraju napomenuo da u krajnjoj instanci, pošto se Uprava za javne nabavke bavi samo praktičnim stvarima, detaljna tumačenja može da da jedino resorno ministarstvo, odnosno Ministarstvo finansija, u čijoj su i ingerenciji javne nabavke.

Igrom slucaja, znam da gore pomenuta firma Alpina nema radnika, i da je dobijala poslove tako sto Velja Ilic ima 30% akcija, a onda je uzimala podizvodjace i prakticno za nikakav rad uzimala milione. Kao primer, moglo se ovih dana videti kada su onako lepo snimali most na Besci, kako stoji masina sa isisanim imenom gradjevinske firme Mostogradnja, koja je podizvodjac jer nije dobila posao iako je njihova ponuda bila za 10 miliona jeftinija, ali na zalost oni nemaju svu potrebnu dokumentaciju. Tacnije nemaju uplacene neke poreze, jer im je drzava duzna para, pa je dogovoreno da im oni plate te poreze, naravno drzava nije uplatila sve to odjednom nego uplacuju kako im se hoce, pa Mostogradnja nema prolaz na tenderima iako imaju uglavnom najnize ponude, krace rokove, radnike ( sto je vrlo bitno), kao i masine. Mostogradnja je vec drugi put u postupku privatizacije, ali niko nije zainteresovan za kupovinu, kada odu pod stecaj, neko ce ih kupiti za sitne pare i dobiti naravno svu masineriju koja vredi mnogo. Ljudi ce ostati bez posla, a politicari ce biti srecni i zadovoljni. Koliko je samo firmi tako proslo i koliko ce ih jos tako proci dok nama svima dodje iz du... u glavu?!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.