Na ovo se čekalo 40 godina FOTO

Izvor: B92, 14.Jul.2021, 19:00

"Na ovo se čekalo 40 godina" FOTO

Beograd -- Na izgradnji deonice autoputa od Preljine do Požege trenutno radi 800 radnika i 200 građevinksih vozila.

Fokus je stavljen na deonicu od Preljine do Pakovraća, koja je dugačka 11 kilometara i prema najavama biće završena do kraja decembra ove godine.

"Svi radovi teku predviđenom dinamikom. Veliki investicioni, ali i građevinski poduhvat koji ćemo uspešno završiti. Nakon ovoga najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << benefite imaće građani Čačka jer će biti rasterećen protok saobraćaja kroz ovaj grad i postojeću obilaznicu. Zadovoljni smo saradnjom sa kineskim partnerima. Na ovo se čekalo 40 godina, ulaže se skoro pola milijarde evra", izjavio je danas za Rinu Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tokom obilaska radova na potezu 3 u okviru deonice Preljina - Požega, na kojem je predviđena izgradnja 20 mostova i dve potporne konstrukcije.

On je zamolio stanovnike okolnih sela za strpljenje.

Srbija uskoro dobija dve nove brze saobraćajnice VIDEO

"Jasno nam je da građevinski radovi ometaju njihovo svakodnevno funkcionisanje, ali sve će to biti gotovo za nekoliko meseci", naveo je.

Momirović je apelovao na izvođače radova da saniraju sve lokalne puteve.

Kako je rekao, kada bude završen deo od Pakovraća do Preljine, to će značajno rasteretiti Čačak i tom gradu omogućiti da ''prodiše''.

''Kada završimo sve to, saniraćemo sve lokalne puteve, molim ljude za strpljenje. Ovde više od sto kamiona voze i odvoze materijal i prave mnogo štete na lokalnim putevima. Ljudi su opravdano nervozni i nezadovoljni, ali ovo moramo da završimo'', rekao je Momirović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zatvorena preticajna traka na auto-putu: Radi se hidrantska mreža u tunelu "Šarani"

Dodao je da se u tu deonicu ulaže skoro pola milijarde evra da bi, kako kaže, ekonomija prodisala, plate porasle i domaća preduzeća postala konkurentna.

''Nema razvoja ekonomije bez izgradnje auto-puteva. Ovo radimo zbog ljudi, nama su lokalni putevi i auto-putevi podjednako važni. Niko ovde neće ići na odmor dok ovo ne završimo'', naglasio je ministar.

U planu je da u narednom periodu na ovoj trasi bude urađen nasip, od polovine avgusta radiće se asfalt, a nakon toga i sva ostala potrebna infrastruktura i odvodnjavanje.

V.d. direktora Puteva Srbije, Zoran Drobnjak, izjavio je da je od Preljine do Pakovraća urađena sva potrebna eksproprijacija zemljišta.

Vučić u Pančevu: "Volvo i Mercedes ne bi mogli bez delova proizvedenih ovde, u Srbiji" VIDEO

"Sve parcele su otkupljene, cene je određivala lokalna poreska uprava, a ona se kretala oko 600 evra po kvadratu. Smatram da je većina meštana zadovoljna, naravno bilo je i onih koji su očekivali i tražili više, oni su prema predviđenoj proceduri pravdu potražili preko suda. Sa Gradom Čačkom biće sklopljen ugovor da se svi lokalni putevi vrate u prvobitno stanje ili će meštani imati čak novi i bolji put", istakao je Drobnjak.

U pitanju su putevi u selima Rakova, Donja Gorevnica i u Prijevoru.

Drobnjak je ocenio da su radovi ''u punom jeku''.

Vučić: "Imamo ogromne planove; dobili bismo izlaz na more" VIDEO/FOTO

''Gledamo da to završimo do kraja decembra, da do kraja jula uradimo nasip, pa da krenemo od 15. avgusta da radimo asfalt. Ovde prvo treba da se uradi odvodnjavanje", podsetio je Drobnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.