Migranti probili kordon na granici

Izvor: VOA, 08.Sep.2015, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti probili kordon na granici

Stotine migranata probile su kordon madjarske policije u prihvatnom centru Reske u blizini granice Srbije, a zatim izašle na autoput koji vodi prema Budimpešti i počele da pešače ka madjarskoj prestonici.

Ubrzo posle incidenta, madjarski ministar odbrane, Čaba Hende, podneo je ostavku pošto je ocenjeno da je suviše sporo podizana ograda na granici sa Srbijom, prenele su agencije.

U medjuvremenu, hiljade ljudi su trenutno u Grčkoj i Makedoniji, bez ideje >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kada će moći da nastave svoje putovanje ka zemljama Unije.

UNHCR navodi da je oko 30.000 migranata stiglo u Grčku, gde se samo na ostrvu Lezbos nalazi izmedju 15 i 18.000 dok je rekordnih sedam hiljada sirijskih izbeglica samo u toku jučerašnjeg dana prispelo u Makedoniju. Kako prenosi agencija AFP, ministar unutrašnjih poslova u prelaznoj vladi Grčke, Janis Muzalas, izjavio je za lokalnu radio stanicu da je situacija na Lezbosu “na ivici eksplozije.”

UNHCR upozorava da će broj izbeglica koji preko Mediterana stižu u Evropu ove godine dostići cifru od 400.000. Portparol te agencije, Melisa Fleming, izjavila je u ženevi da evropske nacije moraju da uspostave “sistem garantovane relokacije” po kome će se svaka zemlja obavezati da prihvati odredjeni broj migranata.

Kako prenosi AFP, predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker sutra bi trebalo da objavi plan prema kojem će Nemačka primiti novih 31.000 migranata, Francuska 24.000 a Španija 15.000 ljudi. Zamenik nemačke kancelarke Sigmar Gabrijel juče je izjavio novinarima da njegova zemlja ima kapacitet da primi čak 500.000 izbeglica godišnje u narednih nekoliko godina. Nemačka je prethodno saopštila da ove godine očekuje da primi 800.000 izbeglica.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.