Mesto zločina ili zla sudbina?

Izvor: S media, 04.Nov.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesto zločina ili zla sudbina?

Zahvaljajući seriji događaja deo autoputa Beograd – Šid stekao je u poslednjih deset godina reputaciju destinacije opasne po život. Ne zbog činjenice da je deonica puta obilovala saobraćajnim nezgodama koliko zbog podatka da je na veoma kratkom potezu nekadašnji „zemunski klan“ imao svoje parcele smrti.

Sudbinski vezan za nekadašnje zločiničko udruženje iz Zemuna svedok saradnik Ljubiša Buha Čume usmrtio je pešaka na tom delu puta. Buha, koji je pre gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << osam godina obelodanio zločine Dušana Spasojevića Šiptara i ostalih pripadnika klana, i sam je na neki način postao žrtva uklete deonice autoputa. Upravljajući automobilom udario je sredovečnog muškarca koji je pretrčavao autoput na neosvetljenom delu. Od posledica udara pešak je preminuo na licu mesta.

Dve sedmice ranije, u blizini istod dela autoputa policija pronalazi pušku marke „Hekler & Hok G3“, istovetnu modelu snajpera iz kog je ubijen premijer Zoran Đinđić. Prema još nepotvrđenim zvaničnim izveštajima informaciju o mestu gde je puška zakopana dao je pripadnik „zemunskog klana“, osuđeni Miloš Simović kog je policija uhapsila 10. juna ove godine pri pokušaju da ilegalno iz Hrvatske uđe u Srbiju.

Policija je jednom već na istom zemljištu kraj autoputa otkopala arsenal naoružanja koji je bio vlasništvo nekadašnjeg „zemunskog klana“. Žandarmerija je početkom aprila ove godine u blizini „Ikarbusa“ pronašla zakopane četiri automatske puške, dva puškomitraljeza i dva snajpera.

Pre četiri i po godine, 3. juna 2006. svedok saradnik u procesu za ubistvo premijera Đinđića, Zoran Vukojević Vuk pronađen je mrtav pored bankine autoputa Beograd – Šid. Masakrirano spaljeno telo nekadašnjeg pripadnika „zemunskog klana“, ubice, kog su, sumnja se, upravo njegovi saborci ostavili na prometnom delu autoputa.

Dok je „zemunski klan“ bio sve i svja u srpskom podzemlju njegovi članovi su i sami bili žrtve zle volje njihovog šefa. Spasojević je naređivao ubistva neposlušnih pripadnika klana ili onih članova grupe za koje je sumnjao da ga cinkare. Tako su likvidirani Željko Mihajlović Crnogorac i Marko Petrović Mamica čija su tela takođe zakopana u blizini „autostrade smrti“.

Osim ubistava, uža specijalnost „zemunskog klana“ bile su i otmice bogatih za čije su otkupe tražene milionske devizne sume. Posle otmice biznismena Milije Babovića, iz džipa kojim je Milorad Ulemek Legija satima kružio po gradu, torbe sa novcem za otkup izbačene su pored autoputa u blizini Aerodroma „Nikola Tesla“.

Ono što, međutim, još nije pronađeno, a za šta se sumnja da eventualno postoji, jesu novac Dušana Spasojevića i video-kasete iz Šilerove ulice za koje je osuđeni Aleksandar Simović tvrdio da su zakopani, a gde drugde nego pokraj autoputa Beograd – Šid.

Autoput Beograd – Šid, pa dalje za Zagreb, osim putnog koridora simbolično predstavlja i magistalu kojom se brže stiže u Evropu. Na tom putu „zemunski klan“ imao je svoje „naplatne rampe“ na kojima je beležio jednu od najcrnjih stranica srpske istorije. Krvavi tragovi autoputa deo su mračne prošlosti i nisu nikakva preporuka za ulazak u Evropu.

Dejan St. Jeremić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.