Mađari spasili zavejanu srpsku bebu

Izvor: NaDlanu.com, 15.Mar.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari spasili zavejanu srpsku bebu

Veliki broj autobusa i automobila sa državljanima Srbije stoji zavejan na autoputu u Mađarskoj kod Đera najmanje 13 sati. Među brojnim putnicima je i jedna beba od pet meseci, a posle intervencije Ambasade Srbije u Budimpešti, mađarske vlasti poslale su helikopter za evakuaciju petomesečne bebe iz zavejanog autobusa, izjavio je naš konzul Milan Vukosavljević.

U autobusima više nema goriva, ni grejanja, a spoljna temperatura je -15.Konzul Vukosaljević pozvao je sve bolesne >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << putnike iz zavejane kolone, majke koje imaju bebe ili malu decu, da se jave ambasadi koja će intervenisati kod spasilačkih ekipa kako bi imali prioritet u spasavanju.Telefon Ambasade Srbije u Mađarskoj je +3613229839.Prema Vukosavljevićevim rečima, beba je sa svojom majkom bila zarobljena u autobusu firme "Feniks", koja vozi na relaciji Beč-Šabac. "Sve je uključeno u spasavanje ljudi. Neki koji su zarobljeni našili su okolni smeštaj, u obližnjima naseljima, školama, sve javne prostorije su pretvorene u smeštajne objekte", rekao je konzul. "Smetovi su visoki i po nekoliko metara", rekao je Vukosavljević.Prema najnovijim informacijama iz naše ambasade u Budimpešti, mađarske ekipe za vanredne situacije počele su da čiste tu deonicu autoputa i pokušavaju da dođu do zavejanih. Taj deo autoputa zatvoren je za saobraćaj, a prema nekim informacijama nanosi snega su jedan metar.S obzirom na to da je u koloni veliki broj državljana Srbije, Ambasada Srbije u Mađarskoj u stalnom je kontaktu sa mađarskim službama i za potrebe informisanja građana otvorila je liniju +381 11 322 98 38.U međuvremenu, naša ambasada u Budimpešti saopštila je i da sneg praćen jakim vetrom u pojedinim delovima Mađarske dostiže brzinu i do 100 kilometara na sat. Takvo nevreme uzrokovalo je velike zastoje u saobraćaju,Najteža situacija je u zapadnim delovima zemlje, gde je veliki broj puteva zavejan i gde se nalazi veliki broj zarobljenih vozila. Posebno je kritično na najprometnijim saobraćajnicama u ovom regionu – autoput M1 (Budimpešta-Beč) i M7 (od Budimpešte prema Balatonu i dalje prema Hrvatskoj i Sloveniji). Ovi putni pravci su zatvoreni."Ekipe Službe za vanredne situacije Mađarske su na terenu i rade na evakuaciji ugroženih", kaže naš konzul Milan Vukosavljević.Kurir, RTS

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.