Kosovo dobija autoput

Izvor: B92, 01.Apr.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo dobija autoput

Kosovo će dobiti prvi autoput dug oko 120 kilometara koji će povezivati Kosovo sa Albanijom i Srbijom. Završene su sve administrativne i druge procedure i ostaje da konzorcijum Bektel Enka što je moguće pre započne sa izgradnjom autoputa. Prema prvim procenama, za ostvarivanje ovog projekta Kosovo treba da obezbedi oko 700 miliona evra.

Na sednici Vlade koja je održana prošle sedmice ovlašćen je ministar saobraćaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i telekomunikacija Kosova Fatmir Limaj da može da potpiše ugovor o izgradnji autoputa Vrbnica Priština Merdare:

"Ako smo mi spremni tehnički i finansijski, kompanija je obećala da će izgradnju autoputa okončati za 36 meseci. Međutim, probleme koje mi imamo nisu nimalo laki i radi se o ozbiljnim izazovima. Verujem da ćemo ih kolektivnim radom prevazići", izjavio je Limaj.

Autoput će biti širok 28 metara, za njegovo korišćenje će se naplaćivati putarina, dok će u procesu izgradnje biti zaposleno oko 6.000 radnika, od toga oko 4.000 sa Kosova.

Prema informacijama sa sednice Vlade na kojoj je doneta odluka o potpisivanju ugovora, izgradnja autoputa će se ostvarivati od deonice do deonice. Prvi segment će biti Vrbnica - Dulje:

„Uspeli smo da ugovor sa Bektel i Enka radimo od deonice do deonice, što znači da će se raditi shodno našim finansijskim i tehničkim mogućnostima. Nakon što se izgradi deonica do Dulja, Vlada će odlučiti hoće li put ići preko Crnoljeva ili će se opredeliti za neku drugu soluciju", kaže ministar Ljimaj.

Prema njegovim rečima, autoput će ispunjavati najsavremenije međunarodne starndarde.

Ministar privrede i financija Ahmet Shala kaže da će se autoput uglavnom finansirati iz sopstvenih izvora.

„Biće angažovana sredstava od redovnih prihoda i jednokratnih prihoda od procesa privatizacije, kroz oblike koncensije i potrudićemo se da obezbedimo druge, po mogućnosti meke investicije ili kredite iz međunarodnog finansijskog sektora", kaže Shala.

Ugovor sa izvođačem nejasan

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja i finansija zameraju Vladi da je ugovor sa izvođačem radova nejasan, da je nedostajala transparentnost u procesu ugovaranja najvećeg projekta ikada napravljenog na Kosovu. Ugovorom sa izvođačem, po njihovom mišljenju, treba jasno da se odredi cena izgradnje autoputa i trasa kojom će on ići. Prema sadašnjim procenama, kilometar autoputa će koštati oko sedam miliona evra, međutim, za sada se ne zna tačna visina investicije u izgradnji autoputa, pošto trasa nije konačno određena u celoj dužini.

Profesor Ekonomskog fakulteta i podpredsednika Instituta za razvojna istraživanja „Riinvest" iz Prištine Muhamet Sadiku smatra da ugovor o izgradnji autoputa treba da ima mnogo više podataka.

„U ugovoru treba da se jasno odredi cena izgradnje autoputa. Parcijalne cene izgradnje nisu rešenje, zatim najmanje što treba da se zna je trasa autoputa, a ne kao što je sada, da se zna samo jedan od segmenata trase kojim će proći autoput, dok će drugi deo ostati za kasnije. Sve promene imaju finansijske posledice", kaže Sadiku.

„Mi možemo da izvršimo potrebne pripreme i finaliziramo projekat ali je veoma značajno da se predvidi i dinamika izgradnje autoputa. U delu o izvorima finansiranja je veoma značajno na koju će se stranu orijentisati Vlada kako bi obezbedila potrebna sredstva", kaže Sadiku.

Prema sadašnjim procenama, kilometar autoputa će koštati oko sedam miliona evra, međutim, za sada se ne zna tačna visina investicije u izgradnji autoputa, pošto trasa nije konačno određena u celoj dužini.

Poslanik Skupštine Kosova i ekonomski stručnjak Driton Tali kaže da sporazum koji je postignut ne zadovoljava. On smatra da je o ovom projektu bilo potrebno mnogo više rasprava.

„Trebalo je da bude daljih rasprava o tome da li je bilo drugih alternativa", smatra Tali.

Očekuje se da će početkom maja započeti radovi na izgradnji autoputa Vrbnica Priština Merdare, koja omogućava povezivanje Kosova sa Albanijom i albanskim primorjem i istovremeno doprinosi povezivanju autoputem i sa Srbijom i drugim zemljama na Balkanu.

Izvor: Slobodnaevropa.org

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.