Koridori Srbije grade autoputeve

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Koridori Srbije" grade autoputeve

Novo preduzeće "Koridori Srbija" osnovano je sa zadatkom da napravi autoput kroz Srbiju na Koridoru 10 i autoput Beograd-Čačak-Boljare, izjavio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da je zadatak novog preduzeća "Koridori Srbije", koje je formirano zaključkom Vlade, da napravi autoput kroz našu zemlju na Koridoru 10 i autoput Beograd-Čačak-Boljare.

"Vidim danas mediji razmišljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na drugu temu, da li je u pitanju ova ili ona stranka", rekao je Mrkonjić, koji je sinoć u Jagodini s gradonačelnikom Draganom Markovićem pustio u saobraćaj novi most na Belici.

"Podvlačim da nikada ni jednog inženjera ili tehničara nisam pitao kojoj stranci pripada, pa ne pitam ni danas. Pitam šta si uradio, šta želiš da radiš i da li znaš to što želiš da radiš", rekao je Mrkonjić.

"Vlada deluje kao jedan jedinstveni tim, ima razlika u mišljenju, ali mi kada se dogovorimo, a dogovaramo se vrlo precizno, onda idemo u realizaciju poslova punim kapacitetom, a to će biti i sa koridorima 10 i 11", istakao je Markonjić.

Ministar je objasnio da je Koridor 11 radni naslov za autoput Beograd - Čačak- Boljare - Bar i da ga je tako nazvao predsednik Srbije Boris Tadić.

Novac od "Telekoma" za infrastrukturu 

"Koridori Srbije" su ojačani, imaće nešto više ljudi, a zbog obima posla vršiće se njegova transformacija u hodu, najavio je ministar.

"Oko dva meseca se javnost pita šta sa novcem ako se bude privatizovao "Telekom". Reći ću da svi u državnom vrhu, zajedno s predsednikom Srbije gospodinom Tadićem, bili smo jednoglasni da većina toga novca treba da ide u saobraćajnu infrastrukturu", rekao je Markonjić.

Zbog toga smo i obavili promene u organizaciji i realizaciji Preduzeća Koridor 10, dodao je.

Mrkonjić je istakao da će izgradnja autoputa Beograd-Čačak-Boljare koštati oko 2,5 milijardi evra, a "zbog atraktivnosti posla, za njegovu izgradnju zainteresovano je pet velikih firmi iz Turske, ali ne samo iz Turske, već i iz drugih država".

"Posla u svetu nema mnogo, ovakvih projekata nema mnogo i to je šansa da mi taj posao uradimo kako treba i zato se prestrojavamo", dodao je Mrkonjić.

Uz napomenu da je novac za izgradnju Korodora 10 obezbeđen kod svetskih banaka, a za Koridor 11 se obezbeđuje iz kredita, Mrkonjić je istakao da je za taj pravac "vrlo zainteresovana i Crna Gora".

"Pre Srbije su raspisali tender, imali su malo nesreće oko izbora najboljeg izvođača, ali se sada konsoliduju i paralelno sa nama ići će u realizaciju tog projekta", rekao je Mrkonjić.

On je dodao da "ima ideja da zajedno krenemo i da velike firme iz Turske uđu u realizaciju tog celog projekta od Beograda do Bara".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.