Izvor: B92, 25.Nov.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncesinaru rok do kraja godine?

Beograd -- Ukoliko do 31. decembra "Alpina-Por" ne obezbedi bankarske garancije i ne započne radove, ugovor o koncesiji automatski prestaje da važi, piše "Politika".

List saznaje da Vlada Srbije u pregovorima sa koncesionarom neće insistirati na raskidu ugovora pre nego što istekne rok iz ugovora po kome je "Alpina-Por" u obavezi da započne radove na autoputu Horgoš-Požega.

Stav državnih organa Srbije jeste da je ugovor važeći i potpisnici treba da ga se pridržavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ispunjavanju obaveza i poštovanju rokova.

Zato vlada do 31. decembra neće raskidati ugovor, ali u pregovorima predlaže koncesionaru, ako nije u mogućnosti da ispuni obaveze i rokove, da bezbolno izađe iz ugovora.

Taj predlog obuhvata ponudu Srbije da od koncesionara preuzme izgradnju autoputa uz isplatu dela troškova koje je "Alpina-Por" do sada imala u ovom poslu.

Srpski pregovarački tim insistira da u te troškove koncesionar može da računa samo poslove direktno vezane za koncesiju, kao što je, na primer, eksproprijacija zemljišta za izgradnju autoputa ili izrada projektne dokumentacije.

Ukoliko "Alpina-Por" ne prihvati ovakvu ponudu Srbije, onda se čeka 31. decembar 2008. kada, inače, ugovor (prema odredbama koje sadrži) prestaje da važi, jer koncesionar nije obezbedio finansiranje i nije započeo radove.

U poslovnim krugovima ocenjuje se da ako država Srbija ostane pri svojoj ponudi, onda bi interes koncesionara bio da požuri sa odlukom da li će prihvatiti ovakvu ponudu, piše "Politika".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.