Kolika će biti putarina za novi autoput?

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2016, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolika će biti putarina za novi autoput?

Putarina na auto-putu Ljig-Preljina počeće da se naplaćuje od 1. januara 2017. i iznosiće oko 140 dinara za automobile.

To je najavila potpredsednica vlade Zorana Mihajlović i dodala da je planirano povećanje cene putarine na auto-putevima u Srbiji. Vlada će, kaže, do kraja godine razmatrati zahtev Puteva Srbije da se putarina poveća do 10 odsto.

"Mi smo imali najavu i neki okvirni dogovor da će u toku godine biti povećanja putarine. Dobili smo od Puteva Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zahtev za povećanje putarine do 10 odsto", kazala je Mihajlovićeva i dodala da će se taj zahtev razmatrati u Ministarstvu finansija. "Očekujem da će i doći do povećanja putarine", dodala je.

Kada je reč o putarini na novom autoputu dugom 40,3 kilometra, koji je juče otvoren, cena od 140 dinara je planirana prema sadašnjem cenovniku. "Putarina će se naplaćivati od 1. janura 2017. i za sada je to oko 140 dinara za automobile", kazala je ministarka.

Putevi Srbije su više puta tražili da putarina poskupi za 10 odsto ističući da cena nije izmenjena od 2008, a da su uprkos tome rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje auto-puteva i ostalih puteva. V.d direktora Zoran Drobnjak je u januaru 2016. izjavio da bi to povećanje cene putarine tom javnom preduzeću donelo 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva u 2016. Procena je da će priliv od putarine u 2016. iznositi 19,1 milijardu dinara.

U novom cenovniku koji su Putevi Srbije predlagali vladi, na deonici Beograd-Niš bi se umesto sadašnjih 730 dinara naplaćivalo 800 dinara, umesto 340 dinara za Beograd-Šid vozači bi morali da izdvoje 370 dinara, dok će za deonicu Beograd-Subotica putarina umesto sadašnjih 290 koštati 320 dinara.

U tom preduzeću objašnjavaju da su kao mogući model naplate ranije pominjane vinjete, ali da se od toga odustalo, jer se "pokazalo da je taj sistem nepravedan prema vozačima koji povremeno koriste kraće delove auto-puta i onima koji su u tranzitu". U Srbiji ima oko 700 kilometara auto-puteva na kojima se naplaćuje putarina.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.