Kinezi žele da grade puteve u RS

Izvor: B92, 18.Maj.2011, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi žele da grade puteve u RS

Banjaluka -- Kineska kompanija "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC) je zainteresovana da izgradi kompletnu putnu infrastrukturu u Republici Srpskoj.

Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić je, posle razgovora sa generalnim direktorom predstavništva te kompanije u Srbiji Sju Tie Dzuom, rekao da su predstavnici kineske kompanije zainteresovani za izgradnju autoputeva u RS i da su razmatrali tehničke karakteristike ovag projekta.

"Započeli smo sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << serijom sastanaka u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, nakon kojih će u Banja Luku doći predstavnici kineske izvozne banke s ponudom za konstrukciju i način finansiranja izgradnje autoputa Banja Luka-Doboj", rekao je Džombić.

Džombić je rekao da se radi o kineskoj državnoj kompaniji koja je realizovala najveće projekte u Kini i svetu i godišnje gradi oko pet hiljada kilometara autoputeva, ostvarujući godišnji promet od 10 milijardi dolara.

Pored kineske kompanije za realizaciju ovog projekta, prema rečima Džombića, zainteresovana je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je spremna da finansira 50 odsto projekta, odnosno deonice auto-puta Prnjavor-Doboj u iznosu 70 miliona dolara.

Pokazujući interes za izgradnju mreže autoputeva u u RS, direktor predstavništva kineske kompanije u Beogradu Sju Tie Džu je rekao da su od kineske izvozne banke dobili podršku za realizaciju ovog projekta u vidu pisma o namerama.

"Imamo i podršku naše zemlje, ali i ostalih bankarskih institucija", rekao je Džu, navodeći da kompanija realizuje brojne projekte u svetu i da ima veliku reputaciju u izgradnji autoputeva.

On je rekao da je njegova kompanija zainteresovana i za saradnju sa preduzećima iz RS kako bi zajednički realizovali ovaj projekat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.