Izvor: Blic, 05.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kilometar puta u RS duplo skuplji nego u Hrvatskoj

BANJALUKA - Prva deonica autoputa Banjaluka-Gradiška od 5,7 kilometara je definitivno neefikasna investicija. Ugovor sa izvođačem je sklopljen 2002. godine, a radovi još traju, ne zna se kada će biti gotovi, a uprava „Puteva RS" odstupila je jednim delom od primene Zakona o javnim nabavkama - tvrdi glavni revizor RS Boško Čeko.



On podseća da u izveštaju nije napravljena paralela sa cenom autoputeva u susednim zamljama, ali da je upozorio upravu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preduzeća da će ih neko pitati za objašnjenje zašto u RS kilometar košta 22,5 miliona KM, u Visokom 6,5 miliona KM, a u Hrvatskoj 11 miliona KM.

„Da bude jasno - u cenu kilometra autoputa uračunata je i cena za plaćanje izuzetog zemljišta, jer je i to novac iz budžeta", objašnjava Čeko.

Prvi među revizorima iznova odbacuje optužbe uprave „Puteva RS", ističući da je revizorski tim imao odličnu saradnju sa zaposlenima u „Putevima", koji su dva puta tražili da se uradi revizija. Problem je, kaže, nastao onog trenutka kada je izveštaj objavljen javno na veb sajtu Službe i kada su ga preneli mediji.

„Izgleda da je naša najveća greška to što je izveštaj postao javan, umesto da smo ga ostavili u neku ladicu. Primedbe 'Puteva RS’ na naš izveštaj su bez argumenata, ali me njihove optužbe toliko i ne iznenađuju, koliko reakcija resornog ministra koji je među prvima rekao da je naš izveštaj nekorektan. Ministar saobraćaja je radio u 'Putevima’ i znao je sve akcije i transakcije. Umesto da je, kao ministar, poboljšao efikasnost gradnje autoputa, on nas optužuje. S druge strane, uloženi novac je novac svih građana i očigledno je da se bez planova rasipa", upozorava Čeko.

On navodi da je menadžment „Puteva RS" u prvom aneksu ugovora sa izvođačem radova „tačno u marku" dogovorio dozvoljenih još 50 odsto novca u odnosu na osnovni ugovor, nakon čega radovi opet nisu završeni. Ponovo je sklopljen drugi ankes ugovora, tako da je odobreno 159 odsto više novca u odnosu na plan, a što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Imam informaciju da je i banjalučka filijala Agencije za javne nabavke rekla da to nije u skladu sa zakonom. Zaključak je da menadžment preduzeća nije vodio računa o investiciji. Vlada i resorno ministarstvo bi u nekom normalnom sistemu zatražili od preduzeća da isprave stvari ili bi smenilo menadžment. Međutim, ovde je to očigledno nemoguće, jer su odobrenja za ove investicije išla iz ministarstva, odnosno Vlade", dodaje Čeko.

Revizori će izveštaj o poslovanju „Puteva RS" proslediti tužilaštvu koji treba da utvrdi da li postoje elementi krivične odgovornosti, a očekuje se i da Odbor za reviziju u NSRS raspravlja o njemu i zauzme stav.

Čeko najavljuje da će do kraja avgusta uraditi reviziju o poslovanju Vlade, odnosno ministarstava RS za 2007, a prioritetno će u toku godine uraditi i reviziju o poslovanju „Elektroprivrede RS" i „Šuma RS".

„Znam da javnost iščekuje naše mišljenje o gradnji administrativnog centra RS, što ćemo svakako i uraditi. Proverićemo da li je poštovan Zakon o javnima nabavkama, pre svega u nabavci nemštaja, zatim ćemo oceniti da li je novac racionalno utrošen, da li je sve to moglo da košta jeftinije i slično", najavljuje Čeko.

On podseća da je u izveštaju o poslovanju Ministarstva saobraćaja i veza za 2006. delom obuhvaćena i zgrada Vlade, nakon čega je usledila lavina optužbi iz Vlade i medijskih pritisaka na revizore.

„Sećate se kako je sam premijer rekao da radimo izveštaje po narudžbi bivšeg ministra finansija, iako svi znaju da je to netačno. Na kraju su prihvatili naše primedbe i sve uknjižili. Mi smo nezavisni u svom radu i izveštaje prezentujemo u ime građana od čijeg novca se finansiraju upravo one institucije i preduzeća koje mi kontrolišemo „, navodi Čeko.

I privatne firme treba kontrolisati

Glavni revizor RS Boško Čeko ocenjuje da javnost opravdano sumnja u regularnost kapitalnih investicija i donosi zaključke da se novac u te svrhe troši nedomaćinski.

„Za krupne investicije uvek bude izabran isti izvođač - oni rade zgrade Vlade, RTV doma, autoputeve, puteve... Pitanje je da li su oni jedini u RS i BiH koji mogu da rade kapitalne investicije?", navodi Čeko. On predlaže iniciranje promene zakona tako da se revizorima omogući da proveraju poslovanje privatnih firmi, naročito onih koji imaju monopol.

Netačne informacije o „Banjalučkoj banci"

Glavni revizor RS Boško Čeko ocenjuje da je predsednik Komisije za reviziju privatizacije RS Borislav Bijelić pogrešno informisao javnost kada je rekao da je „Banjalučka banka" prodata za 7,6 miliona KM. „To nije tačno! Banka je prodata za 100.000, a kupac je za tu cenu kupio sva potraživanja i obaveze. Ne znam zbog čega je to tako rečeno. Verovatno neko želi da ublaži činjenicu o pravoj vrednosti banke. U svakom slučaju, to je posao tužilaštva", dodaje on. Međutim, ni njemu nije jasno zašto se toliko odugovlači sa istragom u vezi sa privatizacijama banaka. „Nameće se zaključak da se čeka vremenska zastara ili da se neko povuče sa političke scene pa da se onda pokrene postupak", ocenjuje Čeko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.