Kamion koji vozi sam!

Izvor: Prva.rs, 07.Jul.2014, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamion koji vozi sam!


Kamion budućnosti Mercedesov "Future Truck 2025" predstavljen je u Magdenburgu. Ovaj kamion poseduje automatsko upravljanje i uspešno je prešao 85 kilometara na deonici autoputa A14 u Nemačkoj samostalno, bez pomoći vozača.

"Vozač kamiona budućnosti svoju vožnju prepušta kompjuteru, pritiskom na dugme aktivira mehanizam koji njegovo sedište rotira za 45 stepeni udesno, što mu stvara dodatni prostor za noge i osećaj kao da sedi kod kuće u fotelji. On tada može bezbrižno da čita novine ili da se bavi nekim drugim poslom, dok kamion Future Truck 2025  vozi u koloni", izjavio je Tomas Veber iz kompanije Mercedes

Kamion "Future Truck 2025" može da obavesti vozača i o blizini njegovih kolega, njihovim planovima, a ako on odluči da se nađe sa njima u nekom restoranu, kamion će sam rezervisati parking mesto i naručiti obrok! Takođe, uz pomoć ove komunikacije kamion će se skloniti u stranu i propustiti vozila hitne pomoći i policije.

"Sistem u kamionu budućnosti  "Future Truck 2025" automatski prepoznaje sve prepreke na putu i pronalazi najbolji način da ih zaobiđe. Osim svih prednosti koje ova tehnologija donosi vozačima, ona smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, i tako pazi i na životnu sredinu“, istakao je Diter Zeče, predsednik UO "Daimlera" i član UO "Mercedes-Benc“-a.

Utisak koji donosimo iz Nemačke jeste da će ova tehnologija doprineti povećanju bezbednosti u saobraćaju i olakšati posao vozačima kamiona, ali i smanjiti troškove transporta. Dobra vest je da se ovaj sistem koji je prezentovan na kamionu budućnosti može lako primeniti i na naše "dobre" puteve jer ne zahteva veliku promenu infrastrukture.

Izvor: zanimljivostidana
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.