Južni Banat sve bliži auto-putu: Evo kuda će se povezati

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 13:04

Južni Banat sve bliži auto-putu: Evo kuda će se povezati

Počinje izrada prostornog plana saobraćajnice Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom.

Naime, pokrajinska skupština usvojila je odluku o izradi prostornog plana za autoput Pančevo – Vršac – granični prelaz sa Rumunijom (Vatin), što je još jedan korak ka realizaciji tog značajnog infrastrukturnog projekta za razvoj celog južnog Banata.

Iz pokrajinskog budžeta je za te namene izdvojeno 36,1 milion dinara, a rok za izradu nacrta je šest meseci, pišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Novosti.

Inicijativu za izradu prostornog plana, koji obuhvata površinu od oko 980 kvadratnih kilometara, pokrenuli su "Putevi Srbije“, na osnovu već izrađene prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom te deonice međunarodnog autoputa E-70. Tehničku dokumentaciju, na koju je resorno ministarstvo dalo pozitivan izveštaj, izradio je Saobraćajni institut CIP iz Beograda.

Ova saobraćajnica će se nadovezati na autoputsku obilaznicu oko Beograda (Batajnica – Surčin – Ostružnica – Orlovača – Bubanj Potok – Vinča – Pančevo). Biće dugačka oko 65 kilometara i predstavljaće najkraću drumsku vezu između Srbije i Rumunije. Početak izgradnje planiran je za 2024. godinu, a procenjena vrednost projekta je oko 450 miliona evra.

I Rumuni, istovremeno, rade na izgradnji svog auto-puta od graničnog prelaza Moravica do Temišvara, koji će biti dugačak 73 kilometara. Dve države su juna prošle godine potpisale sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje ta dva auto-puta.

Javni uvid

Nacrt prostornog plana će, kada bude izrađen, biti izložen na javni uvid u Vršcu, Pančevu, Kovinu, Alibunaru i Plandištu, kao i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.