Još 384 miliona evra za Koridor 10

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 384 miliona evra za Koridor 10

Premijer Mirko Cvetković potpisao sa predsednikom Evropske investicione banke Filipom Majstadom u Luksemburgu ugovor o finansiranju izgradnje dela Koridora 10, vredan 384 miliona evra. Luksemburg podržava odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, rekao Cvetković posle sastanka za premijerom Luksemburga.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i predsednik Evropske investicione banke (EIB) Filip Majstad potpisalli su u sedištu te banke u Luksemburgu ugovor o finansiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izgradnje deonice autoputa Koridora 10, od Leskovca ka jugu, vredan 384 miliona evra.

Reč je o deonici Grobovnica-Levosoje u dužini od 75 kilometara.

Premijer Cvetković je posle potpisivanja izjavio da se ovim kreditom zatvara finansiranje i izgradnja koridora 10 kroz Srbiju i dodao da je u razgovoru sa predsednikom EIB Mejstatom dobio uveravanja da će EIB finansirati i krak Koridora 10 od Niša do bugarske granice.

Predsednik EIB Mejstat je naglasio veliki značaj finansiranja infrastrukturnih projekata u Srbiji i dodao da se potpuno slaže sa ocenom Cvetkovića o značaju kreditiranja srpskih malih i srednjih preduzeća i podrške krupnim direktnim stranim investicijama, što jamči za otvaranje novih radnih mesta.

Cvetković je rekao da bi predstojeće otvaranje isturenog ureda EIB u Beogradu trebalo da znatno proširi i jača i dosad dobru saradnju EIB i Vlade Srbije.

Mejstat je izjavio da je Koridor 10 veliki evropski projekat koji članice Evropske unije treba direktno da poveže sa državama Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice EU.

U razgovoru Cvetkovića i Mejstata je naglašeno da Evropska investiciona banka rešena da podrži ekonomski oporavak i pomogne Srbiji da napreduje na putu za uključivanje u Evropsku uniju.

Luksemburg za odmrzavanje Prelaznog sporazuma

Posle potpisivanja ugovora o izgradnji Koridora 10, predsednik Vlade Srbije se, u okviru radne posete Luksemburgu, sastao sa premijerom Luksemburga Žan-Klodom Junkerom.

Posle sastanka, predsednik Vlade izjavio je da Luksemburg podržava viznu liberalizaciju za građane Srbije, kao i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Premijer je u razgovoru ponovio stav Srbije po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Od Srbije se može očekivati konstruktivnost u rešavanju praktičnih pitanja na Kosovu i Metohiji, ali ne i promena stava u vezi sa statusom. Pitanje statusa KiM može samo da se rešava u okviru međunarodnog prava", istakao je Cvetković.

Premijer je zahvalio na pomoći koju Vlada Luksemburga pruža Srbiji u oblasti finansija i bankarstva, kao i za razvojnu pomoć koju upućuje nerazvijenim regionima u Srbiji.

Predsednik Vlade Srbije razgovarao je i sa predsednikom parlamenta Luksemburga Loranom Mozarom i sa ministrom inostranih poslova Žanom Aselbornom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.