Isparilo 105 miliona evra

Izvor: RTS, 03.Jan.2011, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Isparilo" 105 miliona evra

Na pomolu nova afera u Hrvatskoj. Istražni organi sumnjaju da se prilikom gradnje autoputa od Zagreba do Splita u džepove izvođača radova protivpravno slilo više od sto miliona evra. Ključna uloga firme "Skladogradnja", braće Žužul, sumnja istraga.

Gradnja i novac utrošen u jedan od najvećih hrvatskih građevinskih poduhvata, autoput Zagreb-Split, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izgrađen u vreme mandata Ive Sandadra, pod lupom je hrvatskih istražnih organa.

Zvanična istraga još nije počela, ali, kako piše Večernji list, taj građevinski poduhvat, posebno deonica od Dugopolja do Ravče, duga 15 kilometara, predmet je velikog interesovanja policije i Državne agencije za suzbijanje korupcije (USKOK).

Istražni organi ozbiljno sumnjaju da je sporna deonica autoputa ne samo preplaćena, već da je u dokumentaciji sporno 15-ak kilometara, koji ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, ali su ih izvođači radova naplatili kao stvarni deo saobraćajnice.

S obzirom na to da je cena gradnje jednog kilometra autoputa u tom delu bila oko sedam miliona evra, "nestalih" 15 kilometara ukupno je "teško" oko 105 miliona evra.

Istražiteljima su posebno sumnjivi načini gradnje odmorišta, prelaza namenjenih za divljač, ali i denivelacija sporne deonice.

Prema sumnjama istražitelja, sporan je i broj utrošenih radnih sati graditelja koji su, navodno, u svojim evidencijama znali da upišu više sati nego što je zapravo bilo odrađeno, što je na kraju, naravno, plaćeno iz državne blagajne.

Ključnu ulogu u aferi, prema saznanju istražitelja, imala su braća Slaven i Jozo Žužul i njihovo građevinsko preduzeće "Skladgradnja", iako oni nisu bili glavni izvršioci posla, nego podizvođači, piše Večernji list.

Policija je, inače, iz te firme u nekoliko navrata odnosila dokumentaciju, a prema sumnjama istražitelja, "Skladgradnja" je u čitavom lancu služila za transferisanje miliona isplaćenih iz budžeta na neke druge račune, s obzirom na to da postoje naznake da sav novac nije ostajao kod braće Žužul, piše list.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.