Inkasanti znali za prevare vozača

Izvor: Blic, 06.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inkasanti znali za prevare vozača

NIŠ - Prevara sa zamenom kartica kojom su kamiondžije izbegavale plaćanje pune putarine od Niša do Beograda nije bila tajna za inkasante na autoputu kojim dnevno prođe i po više od hiljadu teretnjaka - kaže za „Blic" jedan od bivših radnika JP „Putevi Srbije". On tvrdi da su rukovodstva JP „Putevi Srbije" još od 1995. godine nekoliko puta pokušavala da spreče te zloupotrebe.

Niška policija je krajem februara na naplatnoj rampi kod Aleksinačkih rudnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napravila sačekušu i na delu uhapsila 18 kamiondžija koji su pokušali da izbegnu plaćanje putarine tako što su koristili kartice koje bi na nekom od parkirališta na autoputu razmenili sa vozačima teretnjaka koji su dolazili iz suprotnog smera. Tako bi vozač koji dolazi iz Beograda na naplatnoj rampi kod Aleksinačkih rudnika dao prethodno razmenjenu karticu kojom bi prikazao da dolazi iz pravca Niša i platio 530 umesto 4.390 dinara, odnosno 750 umesto 6.420 ako se radilo o strancu. Naplatna rampa kod Aleksinačkih rudnika, prema rečima našeg sagovornika, odgovarala je prevarantima jer je dovoljno blizu Nišu i zato što je dvosmerna, odnosno na njoj se naplaćuje putarina i vozačima koji se isključuju i uključuju na autoput.

Iskusni inkasanti kažu da je prosečno vreme za koje je predviđeno da kamion pređe put od Niša do Aleksinačkih rudnika jedan čas i da kartice beleže vreme kada su izdate, pa bi svaki kamion koji je ovu relaciju putovao duže od tog vremena trebalo da bude sumnjiv. Policija sumnja da se prevara odvijala već nekoliko godina unazad i da su logističku podršku kamiondžijama, uz nadoknadu, pružali mnogi ugostiteljski radnici u motelima duž autoputa Niš- Beograd. Načelnik niške kriminalističke policije Dragan Bradić najavio je da će policija naći modus da se ubuduće spreče ovakve zloupotrebe. Trojica stranaca su kažnjena sa po 20.000 dinara, dok će prijave protiv 15 kamiondžija iz naže zemlje biti procesuirane.

Privatna rampa

Ovo je drugi slučaj prevare kojom je pokušano izbegavanje plaćanja putarine u proteklih godinu dana. Krajem jula prošle godine, u zasedi policije na autoputu Beograd-Niš između Ražnja i Aleksinca otkriveni su D. A. i N. A. koji su skinuli ogradu između saobraćajnih traka da bi omogućili bugarskom kamiondžiji prolaz bez plaćanja putarine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.