Humanost ga koštala života

Izvor: RTS, 24.Jan.2011, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanost ga koštala života

Lančani sudar u kome je, ukazujući pomoć mađarskoj porodici, poginuo doktor Ivan Smajević iz Beograda, dokaz je da i dalje ima ljudi koji su u svakom trenutku humani. Međutim, stručnjaci upozoravaju da morate prvo da obezbedite sebe, da biste mogli da pomognete drugima.

Doktor Ivan Smajević poginuo je u pokušaju da pomogne mađarskoj porodici koja je doživela saobraćajnu nesreću na autoputu, oko 40 kilometra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nadomak Beograda. Nesebičan gest koji se završio tragično, u centru je polemika stručnjaka i sociologa.

Udes ne bi imao takve posledice da je doktor postupio striktno po Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Trebalo je prvo da obezbedi sebe i svoju porodicu u automobilu, pa onda da pomogne drugima.

S druge strane, ljudski instikt je preovladao i, nažalost, rezultat je tragičan. U saobraćajnoj nesreći povređeni su i njegova supruga, dete i tašta.

Doktor Ivan Smajević sa samo 37 godina važio je za iskusnog lekara. Počeo je kao doktor opšte prakse u Valjevu, radio u Hitnoj pomoći u Lazarevcu. Krajem prošle godine dobio je posao u Gerontološkom centru u Zemunu. Njegove kolege kažu da je već prvog radnog dana ostavio pozitivan utisak.

Lekar Gerontološkog centra u Zemunu Vanka Stojkov kaže da je doktor Smajević bio pun entuzijazma, hteo da pomogne starijim ljudima i ostavio traga za dve nedelje, koliko su radili zajedno, više nego neko ko je radio mnogo duže.

U želji da što pre ukaže pomoć povređenima u "pežou" koji je sleteo s puta, doktor Smajević je zaustavio svoje vozilo u srednjoj traci, umesto u zaustavnoj i to ga je i koštalo života.

Svedok udesa kaže da je doktor zaustavio svoj auto u želji da pomogne. Doktor i njegova supruga izašli su iz auta, pokušali da otvore vrata i u tom trenutku je naišao drugi auto, koji je izgubio kontrolu i udario u njih, objašnjava svedok.

Tragedija neizbežna

Stručnjaci kažu da je tragedija bila neizbežna, jer kada na drumu ima snega i leda, zaustavni put kočenja duži je za 50 metara, a vreme reagovanja skoro je udvostručeno.

Vozač automobila "fijat stilo" koji je naleteo na preminulog Smajevića, dok je on pokušavao da izvadi trougao iz gepeka, kaže da mesto nesreće nije bilo nikako obeleženo, ali bez obzira na to, vozač je pokušao da koči. Međutim, auto je proklizao i udario u čoveka.

Obezbeđivanje mesta nesreće zakonski je regulisano. Međutim, u praksi nije uvek lako poštovati proceduru.

Milan Božović sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu kaže da je vozač koji je naišao na saobraćajnu nesreću bio dužan da obezbedi mesto događaja.

"To znači da je vozač trebalo da skloni svoje vozilo u zaustavnu traku, obuče svetloodbojni prsluk, uzme uređaj za obezbeđivanje lica mesta, posle toga da pozove Hitnu pomoć i policiju i tek nakon toga da ukaže prvu pomoć, ako postoje uslovi za bezbedno ukazivanje prve pomoći", kaže Božović.

U lančanim sudarima često stradaju putnici u automobilima koji stoje, što je bio slučaj i u nesreći kod Umčara. Zbog toga su u Engleskoj, na primer, zabranili putnicima da ostaju u vozilima, kada dođe do lančanog sudara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TRAGEDIJA KOD UMČARA: Smrt hrabrog doktora

Izvor: Press, 24.Jan.2011

Ivan Smajević (37), lekar u Domu penzionera u Beogradu, poginuo na autoputu Beograd - Niš kada je pokušao da pomogne Mađarici Kamili Vašaš, koja se slupala „pežoom". Kamila je u udesu zadobila lakše povrede Ivan Smajević (37), doktor u Domu penzionera...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.