Gradnja autoputa od Novog Sada do Rume počinje do juna

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2015, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradnja autoputa od Novog Sada do Rume počinje do juna

Javni poziv za idejni projekat i izradu tehničke dokumentacije za autoput Novi Sad - Ruma raspisan je danas.

"Sa Pokrajinom smo napravili dogovor, obezbedili novac u budžetu za ovaj javni poziv i očekujem da će on sredinom septembra da rezultira potpisivanjem ugovora, kao i završetkom kompletne dokumentacije do marta sledeće godine. Možemo sa sigurnošću da kažemo da do juna sledeće godine počinje izgradnja brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma", rekla je ministarka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << saobraćaja Zorana Mihajlović.

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja APV Nebojša Malenković kaže da se neopravdano dugo čekalo na realizaciju izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma.

"Danas činimo prvi veliki korak u realizaciji projekta koji će da rasteriti saobraćaj u Novom Sadu, ali i da omogući bolje spajanje Srema i Mačve sa Banatom. Značaj projekta je nemerljiv, ne samo u saobraćajnom, već i u ekološkom, turističkom i razvojnom pogledu kako za Vojvodinu, tako i za celu zemlju. Uslovi navedeni u konkursnoj dokumentaciji su takvi da omogućavaju i domaćoj građevinskoj operativi da učestvuju u projektu, jer je želja bila da se sa angažovanjem domaćih firmi smanji nezaposlenost, ali i poboljša konkurentnost domaćih preduzeća u budućnosti sa referencama koje bi mogle da dobiju sa realizacijom ovog posla", rekao je Malenković.

Javna nabavka za izradu idejnog projekta brze saobraćajnice Ib reda br 13 Novi Sad - Ruma objavljena je danas na Portalu javnih nabavki, a očekuje se da javno otvaranje ponuda bude održano u ponedeljak, 19. avgusta u prostorijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Javna nabavka za izradu idejnog projekta za tri deonice, ukupne dužine 37,18 kilometara, oblikovana je u tri partije, a ukupna vrednost javne nabavke je 153,8 miliona dinara, navode u Upravi za kapitalna ulaganja.

U skladu sa ugovorom o prenosu sredstava za finansiranje izrade projektne dokumentacije potpisanog između Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, AP Vojvodina je obezbedila 76,8 miliona dinara za realizaciju projekta, a u republičkom budžetu je obezbeđeno 77 miliona dinara.

Kako je ranije najavljeno, najvažniji značaj koridora Novi Sad - Ruma sa tunelom je taj što će se konačno rešiti ogroman problem prolazaka teretnjaka preko Fruške gore i kroz Irig, kuda prolazi najprometnija saobraćajnica u Srbiji sa dnevnim prosekom prolazaka od 10.000 do 12.000 vozila.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.