Gazela čeka preseljenje Roma

Izvor: B92, 22.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gazela" čeka preseljenje Roma

Prilaz mostu Gazela (Beta, arhiv)

Beograd -- Rekonstrukcija mosta "Gazela" i dela autoputa kroz Beograd nije moguća sve dok se ne izmesti romsko naselje ispod mosta, apeluju u "Putevima Srbije".

Čelnici grada još su ranije najavili da će izgradnja stanova u naselju Ovča, gde treba da budu iseljeni Romi, početi 15. oktobra. Međutim, plan nije ispunjen zbog, kako su rekli, potrebe da se poštuje zakonska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regulativa.

Nesprovođenjem dogovorenog plana ugrožena je investicija od preko 80 miliona evra u koju spada popravka "Gazele” i obnova dela autoputa E-75.

Prema rečima zamenika direktora Puteva Srbije Slavoljuba Tubića, iseljenje nehigijenskog naselja ispod mosta "Gazela”, glavni je uslov za početak rekonstrukcije.

"Svi prethodni problemi su rešeni - kredit je ratifikovan, dobjena su pravna mišljenja od Ministarstva pravde, ali jedini uslov za dobijanje kredita jeste poštovanje akcionog plana i iseljenje romske populacije ispod mosta 'Gazela’”, kaže Tubić.

"Mi možemo da počnemo da radimo, mi možemo da sklopimo ugovor, ali ne možemo da izvršimo ni jedno plaćanje”, objašnjava on.

Sa druge strane, u Skupštini grada kažu da će nehigijensko naselje izmestiti najverovatnije u Ovču, ali nije poznato kada.

Zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić kaže da je "Putevima Srbije” potrebno je da se Romi isele kako bi počeli radove, ali i kako bi mogli da konkurišu za kredit kod Evropske investicione banke.

"To mi deluje kao apel milosrdnih sestara, znajući za poslovnu politiku prethodnih godina tog preduzeća, tačno je da je u pitanju 80 miliona, ali ja mislim da oni to mogu naći kod sebe ako to malo pažljivije pogledaju ili ako upitaju bivšeg direkotra Jocića ili Velimira Ilića i milslim da će uspeti da se izvuku iz toga”, kaže Krkobabić.

Odbijanje meštana Ovče, u čijem bi komšiluku trebalo da se dosele Romi, očigledno presudno utiče na kašnjenje početka radova.

Njihovo obrazloženje je da je u Ovči loša infrastruktura:

"Ovakvim glupavim rešenjem samo će stvoriti, ne samo u Ovči kao Ovči probleme, nego svuda, bilo gde u Beogradu. Da se grade naselja poput nove romse-ciganske mahale ne donosi korist nikome.”

"Ne postoji kanalizacija, ni jedna lokacija bez kanalizacije ne sme biti odredište za raseljavanje nehigijenskih naselja iz Beograda. To bi trebalo da bude pravilo, to se čak ne bi trebalo ni reći, to se podrazumeva.”

Oni, koje po svemu sudeći niko neće, i dalje žive ispod mosta "Gazela”.

U nehigijenskim uslovima, bez vode, a kamoli kanalizacije, Romi kažu da im nije bitno gde će se preseliti:

"Mi kad bi imali kao njihove uslove - da imaju vodu, struju - i mi bi takvi bili - pedantni, čisti. Znači i kad bi imali i kad bi bili zaposleni, tako bi bili kao oni, i naša deca bi išla u školu ne bi otišli prljavi. Mi nemamo uslove.”

"Čuo sam da će da nas isteraju odavde. Pa pazite, da Vam kažem, to je dobro, nije loše, ali da imamo uslove kako treba, kao ostali svi što žive tamo. Pa ja mislim da i mi živimo kako treba.”

Poslanici Skupštine Srbije ratifikovali su početkom septembra kredit od 33 miliona evra koji je našoj zemlji odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj za rekonstrukciju mosta "Gazela”.

Most "Gazela” izgrađen je pre pre tačno 38 godina. Do danas na ovoj najvažnijoj gradskoj saobraćajnici nije urađena nijedna veća rekonstrukcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.