GM: Građani ne daju 600 godina stari hrast

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2013, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM: Građani ne daju 600 godina stari hrast

Pod sloganom "Hrast ne sme pasti" danas je na Savincu kod Gornjeg Milanovca odžan protest za očuvanje "hrasta zapisa" koji je na trasi budućeg autoputa Beograd-južni Jadran.

Skup su organizovali Zeleni Srbije i nevladina organizacija "GM optimist" iz Gornjeg Milanovca, a pročitana je i poruka podrške Evropske zelene partije u kojoj se ukazuje da razvoj infrastrukture nikada ne sme ići na štetu životna sredine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i kulturnog razvoja. Predsednik nevladine organizacije Bojan Milovanović pred oko 300 okupljenih je rekao da stanovništvo taj hrast vekovima smatra "zapisom". Visok je preko 40 metara, a obim stabla je 7,5 metara.

Milovanović je rekao da je Institut za šumarstvo potvrdio da je hrast star oko 600 godina i ocenio da ga treba staviti pod zaštitu države kao istorijsko i prirodno bogatstvo, zato što u Srbiji ima samo nekoliko takvih stabala.

Sa skupa na kojem je govorio i pesnik Dobrica Erić, upućena je poruka da je svima stalo i do prirode i do tradicije, kao i do auto-puta, a od vlasti je zatraženo da hrast ostane gde ga je priroda postavila, a ljudi do danas sačuvali.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.