Izvor: B92, 28.Mar.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomisti: Vlada da poštuje ugovor

Beograd -- Autoput Horgoš-Požega nije predizborno pitanje, već da li će Vlada poštovati ugovor koji je potpisala, smatraju ekonomisti.

Ugovor predviđa da do kraja ovog meseca koncesionar mora obezbditi uslove dogovorene u ugovoru, pa i bankarsku granciju i kredit. Ukoliko se to ne dogodi, ugovor više ne važi, kažu ekonomski stručnjaci. Koncesionar za autoput Horgoš-Požega ne može da dobije pune bankarske garancije, kao ni kredit od Dojče banke propisan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugovorom.

Ova garancija, kao i svi drugi delovi ugovora morali su da budu obezbeđeni do 31. marta.

Ukoliko se Vlada zalaže za pravnu državu, ugovor mora da ispoštuje, smatra ekonomski analitičar Milan Kovačević.

On, međutim, ocenjuje da je najbolje da se ugovor raskine, i navodi da pismo o namerema Dojče banke da finansira gradnju nije dovoljna garancija.

Ekonomski novinar Miša Brkić ocenio je za B92 da ugovor predviđa da se obezbedi finansijska garancija do 31. marta i da - ako se odredbe ugovora u predviđenom roku ne ispune - od tog trenutka nema više ni ugovora, ni posla.

Za podelu u Vladi o koncesiji Brkić kaže da nije rezultat predizborne kampanje.

"Mi smo svi svedoci i dobro pamtimo da, kada je Ugovor potpisan, onda je nastala prilično velika panika oko toga kakav je to ugovor, šta piše. Sećamo se svi dobro, nije bilo pre 100 godina, da je ministar za infrastrukturu, koji je potpisao taj ugovor, jako dugo Ugovor krio i, tek na veliki pritisak javnosti, dozvolio grupi novinara da baci pogled na samo neke detalje", podseća Brkić.

"Mi i dan danas ne znamo šta je tu sve zapisano i šta su sve obaveze koncesionara ili države Srbije kao davaoca koncesije. Dakle, taj ugovor je od starta na pogrešan način postavljen i odrađen i, po reakcijama onih koji se sada ljute zbog eventualnog raskida tog ugovora, to ostavlja dosta jaku sumnju da je tu bilo i nekih radnji koje zaslužuju da se detaljnije istraže", kazao je Brkić.

"Dakle ukoliko do 31. marta ne bude obezbeđana bankarska garancija za koncesiju, od posla nema ništa. Nema pitanja da li da se odlaže ili ne odlaže početak izgradnje puta, već posla nema", kaže on.

Brkić krizu u Vladi ne vidi kao predizbornu kampanju i ukazuje na to da je od potpisivanja ovog ugovora javnost bila sumnjičava.

"Taj ugovor od početka pogrešno postavljen. Po reakcijama ljudi koji se sada ljute to otvara dosta jaku sumnju da je tu bilo radnji koje zaslužuju da se istraže", kaže Brkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.