EBRD daje 150 mil. evra za Koridor

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 22.Sep.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD daje 150 mil. evra za Koridor

Beograd -- Vlada Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su ugovor o zajmu za projekat izgradnje Koridora 10, u vrednosti od 150 miliona evra.

Ministarska finansija Srbije Dijana Dragutinović je kazala da je kredit za dve deonice na autoputu od Niša do Dimitrovgrada odobren na 15 godina, sa počekom od četiri godine i da je kamata šestomesečni euribor plus jedan odsto godišnje.

Kako je rečeno na konfrenciji za novinare, iz kredita će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se finansirati deonice od Pirota do Dimitrovgrada i od Crvene Reke do Čiflika, ukupne dužine oko 30 kilometara.

EBRD je ranije saopštila da je Srbiji odobrila kredit od 150 miliona evra za izgradnju deonice autoputa na Koridoru 10, od Niša do Dimitrovgrada. Ta banka će finansirati izgradnju preostalih 82 od ukupno 90 kilometara autoputa E-80 koji povezuje Niš, treći po veličini grad u Srbiji, sa Dimitrovgradom, koji je na granici sa Bugarskom.

Ovo je već drugi kredit koji EBRD odobrava Srbiji u ovoj godini, jer je početkom godine odobreno 100 miliona evra za Železnice Srbije, a u EBRD-u se nadaju da će krediti te međunarodne finansijske institucije doprineti ne samo razvoju infrastrukture, već i ukupnom ekonomskom oporavku Srbije.

Ukupna vrednost izgradnje autoputa od Niša do Dimitrovgrada na Koridoru 10 procenjena je na 795 miliona evra, a kredite za taj projekat obezbediće i Svetska banka i Evropska investiciona banka (EIB). Koridor 10, jedan od deset panevropskih koridora i najvažnija saobraćajnica u Srbiji, navodi EBRD, povezuje Srbiju sa Makedonijiom i Grčkom na jugu i Hrvatskom, Mađarskom i Zapadnom Evropom na severu.

Dragutinović je navela da je Srbija obezbedila iz stranih izvora oko 1,2 milijarde evra za izgradnju Koridora 10 na pravcima od Beograda prema mađarskoj granici i od Beograda preko Niša do bugarske granice, kao i od Niša prema Makedoniji i Grčkoj.

Predsednik Upravnog odbora preduzeća Koridor 10 Nemanja Ivanišević najavio je da bi za nekoliko dana bord direktora Evropke investicione banke trebalo da donese odluku za odobravanje kredita Srbiji, za izgradnju koridora 10 i to na deonici od mesta Prosek do Crvene reke.

EBRD je do sada investirala u Srbiju više od 1,6 milijardi evra, od čega je oko 160 miliona evra uloženo u infrastrukturne projekte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.