Dulić: Uskoro okončanje pregovora sa „Alpinom”

Izvor: Blic, 29.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Uskoro okončanje pregovora sa „Alpinom”

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je juče da očekuje da pregovori o sporazumnom raskidu koncesionog ugovora o izgradnji autoputa Horgoš-Požega budu uskoro završeni.

„Jasno je da koncesionar neće moći da ispuni ugovorene obaveze iz ugovora do 31. decembra, kada bi tebalo da počne primena tog ugovora”, rekao je Dulić posle razgovora sa predstavnicima koncesionara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konzorcijuma firmi „Alpina” i „Por”.

Zajednička je ocena, kako je potvrdio Dulić, da je najbolje rešenje sporazumni raskid ugovora kako bi se izbegla međunarodna arbitraža.

On je rekao da je Srbija negativno odgovorila na dosadašnje ponude koncesionara o ugovaranju izgradnje autoputa bez tendera.

Kako je rekao, eksperti koje angažuje Vlada Srbije trebalo bi da procene dokumentaciju o gradnji autoputa koju je koncesionar pripremio.

„U daljim razgovorima biće reči o otkupu te dokumentacije, ali uz naplatu bankarske garancije koju je dostavio koncesionar”, rekao je Dulić i dodao da će konačnu odluku o sudbini koncesionog ugovora doneti Vlada Srbije.

On je naveo da bi i u slučaju da se do 31. decembra ne postigne dogovor o sporazumnom raskidu ugovora, bila povučena bankarska garancija koju je koncesionar dostavio u iznosu od 10 miliona evra.

„Ako ne dođe do sporazumnog raskida koncesije, verovatno se neće moći izbeći međunarodna arbitraža i neizvesno je kako bi u tom sporu prošla Srbija”, istakao je Dulić.

Najbolje rešenje, prema njegovim rečima, za obe strane je sporazumni raskid ugovora, što bi značilo da firme koje čine konzorcijum mogu nesmetano da nastave poslovanje u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.