Izvor: Studio B, 08.Sep.2013, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarac osvojio Zlatnog lava u Veneciji

Italijanski dokumentarni film "Sacro GRA" režisera Frančeska Rosija, koji govori o životu duž autoputa oko Rima, osvojio je u subotu uveče "Zlatnog lava" na filmskom festivalu u Veneciji.

Rosi je svoj uspeh okarakterisao "probojem" za dokumetarne filmove i ukazao da je ovo prvi put da su se dokumantaci našli u glavnoj selekciji venecijanskog festivala.

"Nisam očekivao da ću ovako važnu nagradu osvojiti sa dokumentarnim filmom. Napokon se dokumentarci stavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rame uz razme sa igranim ostvarenjima. Dokumentarci jesu film", rekao je Rosi.

Ovaj italijanski režiser posvetio je "Sacro GRA" likovima koji se u njemu pojavljuju.

"Oni su mi dozvolili da udjem u njihove života, a neki od njih su nenamerno postali protagonisti - ne znajući za to", rekao je Rosi.

"Srebrnog lava" za najbolju režiju dobio je grčki režiser Aleksandros Avranas za film "M i s s Violence", koji govori o seksualnom nasilju u porodici.

Grčki glumac Temis Panou, koji igra glavnu mušku ulogu u tom filmu, dobio je nagradu za najboljeg glumca, dok je najbolja glumica Italijanska Ema Dante koja je to priznanje dobila za ulogu u filmu "Ulica u Palermu".

"Zlatnog lava" za životno delo dobio je američki režiser Vilijam Fridkin.

Predsednik ovogodišnjeg, 70. filmskog festivala u Veneciji, bio je italijanski režiser Bernardo Bertoluči.

 
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Zlatni lav za italijanski film

Izvor: Danas, 08.Sep.2013

Italijanski dokumentarni film „Sacro GRA“ režisera Đanfranka Rosija, koji govori o životu duž auto-puta oko Rima, osvojio je u subotu uveče Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji. Rosi je svoj uspeh okarakterisao „probojem“ za dokumentarne filmove i ukazao da je ovo prvi put da su...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.