Izvor: Politika, 18.Feb.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobanovci postaju privredni centar

Predviđeno novih 1,4 miliona kvadrata stambenog prostora i trostruko više fabričkih hala i poslovnih lokala. – Očekuje se doseljavanje još 7.000 stanovnika u ovo surčinsko naselje

Ako se ostvari plan generalne regulacije za naselje Dobanovci, taj deo Surčina dobiće 1,4 miliona kvadrata stambenog prostora i trostruko više kvadrata fabričkih hala i magacina i poslovnih lokala. Izuzetna ali za sada nedovoljno iskorišćena prednost naselja – blizina aerodroma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << autoputa Beograd-Zagreb, Save i centra prestonice – mogla bi da privuče ne samo privrednike nego i novih 7.000 stanovnika. Naročito se računa na one sa dubljim džepom, jer je planirana izgradnja vila i apartmana između kanala Galovica i južnog dela Lovačke ulice. Osim toga, žitelji ovog surčinskog naselja koje se najbrže razvija, najzad će moći da na jednom mestu završe administrativne poslove jer će se u Dom kulture posle rekonstrukcije useliti mesna zajedica, pošta i policijska stanica.

U blizini Doma kulture dva parka od po 10 i 40 ari biće povezana šetalištem, a sa obnovljenom školom i sportskom salom, crkvom i pijacom i lokalima prerašće u novi centar naselja. Na drugom kraju Dobanovaca, između Ugrinovačke i Slovačke ulice, nacrt plana generalne regulacije, predviđa formiranje još jednog središta naselja kada se tu izgrade škola, park, kulturni i poslovni sadržaji. Za rekreaciju, osim fudbalskog igrališta, žitelji najmlađe beogradske opštine imaće salu za male sportove sa svlačionicama i tribinama, bazen...

Sve ove novine, zacrtane nacrtom plana generalne regulacije koji obuhvata 1.407 hektara, Dobanovce bi u narednim godinama mogle da iz naselja seoskog tipa transformišu u veliki privredni centar, kažu u Urbanističkom centru-Grad, koji je izradio ovaj planski dokument. Jer, industrijska zona uz kanal Galovicu, „Sremsku gazelu” i autoput Beograd-Zagreb, prostiraće se na 450 hektara. Tranzitni saobraćaj će biti usmeren na opštinski put „Sremska gazela”, koji već povezuje Boljevce, Bečmen, Progar i Petrovčić, a kada bude sagrađen deo od Obrenovca do Progara i od Bečmena do Dobanovaca benefite neće osetiti samo Surčinci i Obrenovčani nego i cela severozapadna Srbija. Dobanovci bi trebalo da dobiju još 15 većih saobraćajnica i 82 manje ulice. Kada plan, koji je na javnom uvidu do 26. februara, bude usvojen u gradskom parlamentu, neće samo propisivati pravila gradnje za sve investitore, bez obzira da li žele da grade stanove ili hale, nego bi mogao da bude i osnov za legalizaciju objekata koji su u Dobanovcima podignuti bez dozvole.

--------------------------------------------------------

Vile, vrtići, vatrogasna stanica…

1.407 hektara obuhvaćeno planom

7.000 novih stanovnika

450 hektara za privrednu zonu

1,5 miliona stambenih kvadrata

13.000 kvadrata rezidencijalnih objekata na većim parcelama

2 kombinovane dečje ustanove i tri depadansa

2 trafostanice

višenamenski kulturni centar i muzejski depo, škola, mala vatrogasna stanica

D. Mučibabić

objavljeno: 18.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.