Do kraja godine autoput od Gazele do Horgoša

Izvor: Glas javnosti, 04.Avg.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine autoput od "Gazele" do Horgoša

BEŠKA- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je da će do kraja godine Srbija imati autoput od mosta "Gazela" u Beogradu do Horgoša i Kelebije.

Mrkonjić je rekao, prilikom obilaska radova na severnom kraku Koridora 10 i mosta kod Beške, sa rukovodstvom preduzeća "Putevi Srbije", da će novi most kod Beške "možda biti izgrađen sa zakašnjenjem od mesec - dva".

On je izjavio novinarima na gradilištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kod Beške da je impresioniran onim što je do sada izgrađeno i čestitao radnicima na trenutnoj dinamici izvođenja radova.

Mrkonjić je kazao da ima manjih tehničkih problema koji se rešavaju u hodu, ističući da severni krak Koridora 10 i most kod Beške predstavljaju trenutno najveće gradilište u Evropi.

On je dodao da je realizacija infrastrukturnih projekata najbolji put Srbije za ulazak uz Evropu.

Mrkonjić je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da nisu osnovane pritužbe na račun Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize, ističući da Srbija mora da stvori uslove da domaća preduzeća rade.

On je rekao da se na taj način ne narušava Zakon o javnim nabavkama, ali da se moraju, po njegovom mišljenju, zaobići nepotrebne procedure koje usporavaju izgradnju veoma važnih objekata u Srbiji.

"Oni koji kritikuju nisu u pravu", naglasio je ministar.

Direktor projekta izgradnje mosta Slobodan Mitrović, iz austrijske "Alpine", koja izvodi radove, kazao je da je most već izgrađen oko 70 odsto i da su završeni najteži radovi.

On je objasnio da se to odnosi na radove koji su izvođeni na Dunavu, jer se moralo posebno voditi računa da se ne ugrozi postojeći most koji se nalazi na udaljenosti od svega 4,35 metara.

On je rekao da će u most biti ugrađeno skoro 70.000 kubika betona, 35 kilometara kablova za prenaprezanje, 11.000 tona armature i 15 kilometara šipova.

"Mi smo trenutno završili sve šipove na nadlaznice, stubove, 22 raspona gornje konstrukcije na levoj obali po 45 metara, jedan raspon na desnoj obali od 45 metara i krenuli da radimo glavne raspone na reci, koji su 105, 210 i 105 metara", precizirao je Mitrović.

On je rekao da će novi most kod Beške, koji se nalazi na severnom kraku Koridora 10, biti identičan starom mostu i da će imati dužinu od 2,2 kilometra.

Mitrović je istakao da je to trenutno najduži most koji se gradi u Evropi.

Izgradnja oko 110 kilometara polu - autoputa na Koridoru 10, obuhvata deonicu od Horgoša do 28. kilometra od granice sa Mađarskom, zatim deonicu od 38. do 98. kilometra puta Horgoš - Novi Sad i deonicu između Kelebije i Subotice (24 kilometra).

Na izgradnji severnog kraka Koridora 10, od Novog Sada do Horgoša, prošle godine su završene deonice Bikovo - Žednik, od 28. do 38. kilometra i deonica Sirig - Novi Sad, od 98. do 108. kilometra.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.