Deonica autoputa za prvu godišnjicu

Izvor: B92, Tanjug, 07.Jul.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deonica autoputa za prvu godišnjicu

Preševo, Beograd -- Otvaranjem 20 kilometara duge deonice autoputa na Koidoru 10 kod Preševa, premijer Mirko Cvetković i brojni ministri obeležili su godinu dana formiranja Vlade.

Premijer je rekao da je Vlada na ovaj način potvrdila da ispunjava svoja obećanja i najavio završetak radova na Koridoru 10 u naredne tri godine. Predstavnici Vlade obišli su i granični prelaz Preševo gde su u toku radovi na modernizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i proširenju.

Premijer Mirko Cvetković reklao je da je Koridor 10 prioritet ove Vlade. U naredne tri godine biće izgrađeno 835 kilometara puta ukupne vrednosti milijardu i sedamsto miliona evra.

Sa ovom deonicom koja je danas zvanično puštena u saobraćaj, i obilaznicom oko Beograda, do kraja godine će biti završeno oko 50 kilometara, a radovi će započeti na još 50 kilometara puta.

Novoizgrađenu deonicu autoputa zvanično je za saobraćaj otvorio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP), Verica Kalanović, istakla je da su do sada svi radovi finansirani isključivo sredstvima iz budžeta, a samo za ovu deonicu Vlada je izdvojila 600 miliona dinara.

Predstavnici Vlade obišli su i granični prelaz Preševo gde su u toku radovi na modernizaciji i proširenju za koje je pet miliona evra obezbedila Evropska komisija.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je modernizacija graničnih prelaza neophodna jer vizna liberalizacija podrazumeva bezbednost dokumenata, zaštitu granica, kontrolu emigracije i azila i borbu protiv kriminala i korupcije.

Na godišnjicu Vlade premijer Cvetković je izjavio da je rešen i problem sa putarima kako bi se nastavila infrastrukturna izgradnja.

Vlada je obezbedila kredite iz kojih će se u gotovini putarima isplatiti 21,5 milijardi dinara, a ostatak duga od osam i po milijardi rešiće se kroz reprogram.

Prvih godinu dana rada

Kabinet Mirka Cvetkovića biće zapamćen po tome što su se osam godina nakon pada režima Slobodana Miloševića, pobednici i poraženi našli u istoj vladi. Socijalista Ivica Dačić postaje zamenik premijera i ministar policije.

Principi oko kojih se okupila ova koalicija bili su opredeljenje za evropsku budućnost Srbije, neprihvatanje nezavisnosti Kosova, neophodnost jačanja ekonomije, jačanje socijalne odgovornosti vlade, pooštravanje borbe protiv kriminala i korupcije i poštovanje međunarodnog prava.

Srbija je na pragu vizne liberalizacije i to Vlada može da smatra uspehom. Ipak evropske integracije su u blokadi zbog čvrstog stava Holandije o saradnji sa Haškim tribunalom. Ispostavilo se da hapšenje Radovana Karadžicća nije dovoljno, Evropa insistira na hapšenju Ratka Mladića.

Osnovni ekonomski ciljevi Vlade, sada nakon godinu dana izgledaju kao spisak lepih želja, dinamičan rast privredne aktivnosti, rast zaposlenosti, povećanje standarda građana i ravnomerniji regionalni razovoj.

Ekonomska kriza nije, kako su neki ministri verovali, zaobišla Srbiju. Država se bori sa hroničnim nedostatkom novca.

Opozicija misli da je Vlada dovela zemlju na ivicu ekonomskog sunovrata i veruje da je vreme za nove izbore. Građani vladi uglavnom daju najnižu, ali prelaznu ocenu - dvojku.

A premijer Mirko Cvetković veruje da je njegov kabinet u proteklih godinu dana učinio pozitivne pomake u svim segmentima na kojima je vlada formirana, a da je zbog ekonomske krize realizacija nekih planova samo odložena.

Premijer Cvetković je o godinu dana vlade govorio u intevjuu listu "Politika", što možete pogledati u sledećoj vesti.

Analitičari: Saradnja DS-a i SPS-a - najjača karika

Prema ocenama analitičara, jedna od najglomaznijih vlada u Evropi, u prethodnih 365 dana nije pokazala mnogo spretnih poteza, a kao najjaču kariku, nasuprot očekivanjima, vide dobru saradnju DS-a i SPS-a.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je saradnja Demokratske stranke i SPS-a upravo najstabiniji deo vlade i kada bi se pratile samo ambicije te dve partije, ova vlada doživela bi pun mandat.

"Ova osovina DS - SPS zaista funkcioniše vrlo dobro, ma koliko to delovalo i zaista bilo kao neka vrsta protivprirodnog braka političkih potomaka Slobodana Miloševića i Zorana Đinđića", ocenjuje Vukadinović.

"Možda paradoksalno, vidljivo je da mnogo bolje funkcioniše ta osovina nego na primer, između G17 i DS, mada se o tome ne govori mnogo, ima, stiče se utisak, mnogo više problema nego u ovom razumevanju SPS-a i DS-a", smatra on.

Vukadinović misli da bi kabinet Mirka Cvetkovića najlakše mogla da obori ekonomska kriza, a taj stav deli i analitičar Milan Nikolić, koji smatra da je vlada nedopustivo loše dočekala krizu.

Ipak, primećuje Nikolić, vlada ima jednu dobru osobinu, koju prethodne nisu pokazivale.

"Pojavila se jedna vrsta socijelane osetljivosti, koja mislim najverovatnije nije istinski humana u tom smislu da neko zaista ima empatiju prema tim ljudima, već je politički kalkulus. Veruje se da ako ne oštetmo ove ljude, oni će nas ponovo birati. Ali bez obzira ona je dobrodošla, jer je u ovih devet godna bila retka”, smatra on.

Tu osetljivost građani Srbije izgleda ne primećuju, jer vladi jedva daju prelaznu ocenu.

Na godišnjicu Vlade saopštenjem se oglasio bivši premijer Vojislav Koštunica, koji navodi da širom Srbije radnici i seljaci štrajkuju, preduzeća prestaju da rade, a na sve to ova vlast, koju smatra nesposobnom, odgovora kako je Srbija na dobrom putu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetkovićeva vlada - prva godina mandata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 19:40

BEOGRAD - Premijer Mirko Cvetković i ministri otvoriće sutra 20 kilometara dugu deonicu autoputa na koridoru 10, na potezu od Levosoja do Preševa, čime će radno biti obeležena godišnjica formiranja Vlade Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Otvorena deonica na koridoru 10

Izvor: RTV Pink, 07.Jul.2009

Cvetković: Izgradnja koridora jedan od ispunjenih zadataka. . . Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio da je otvaranje deonice autoputa Levosoje-Preševo na koridoru 10 jedan od dokaza ispunjavanja zadataka koje je vlada sebi zadala.

Nastavak na RTV Pink...

Vlada izbegla privredni kolaps

Izvor: RTS, 08.Jul.2009, 14:18

Najgori period po srpsku ekonomiju je prošao, ali ne i kriza, kaže premijer Srbije Mirko Cvetković, ističući da Vlada ima neosporne rezultate koji je čine stabilnom. Premijer poručuje da će Vlada na čijem je čelu biti zapamćena po tome što je zemlji donela beli šengen koji najavljuje za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.