Deo autoputa radiće turske kompanije

Izvor: S media, 12.Jul.2010, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo autoputa radiće turske kompanije



Predstavnici Vlade Srbije i turskih kompanija potpisali memorandume o razumevanju o izgradnji tri deonice od Beograda do Požege, na autoputu Beograd - Južni Jadran, kao i Okvirni sporazum o rekonstrukciji državnog puta M8, od Novog Pazara do Aljinovića.


Dokumente sa turskim kompanijama, u ime Vlade Srbije, potpisala je ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, u prisustvu premijera Srbije i Turske Mirka Cvetkovića i Redžepa Tajipa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Erdogana.

Kalanović je sa ministrom inostranih poslova Turske Ahmetom Davutogluom takodje potpisala i pismo o namerama izmedju vlada Srbije i Turske.

Memorandumi o razumevanju potpisani su za izgradnju deonica autoputa Beograd - Južni Jadran, od Čačka do Požege, od Beograda do Ljiga i od Ljiga do Čačka.

Ti memorandumi predstavljaju jedan od mogućih načina realizacije projekta izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran, kao jednog od najznačajnijih projekata u narednom periodu u oblasti putne infrastrukture u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo za NIP:

Turskoj kompaniji "Kolin Insaat", koja je već iskazala interesovanje za uključivanje u izgradnju prve deonice autoputa, sada se prudružuju i druge turske gradjevinske firme, pa će memorandumi o razumevanju obezbediti osnov za njihov ozbiljan nastup pred finansijskim institucijama, koje će obezbediti povoljne zajmove.



Ministarstvo za NIP
je nosilac tih projekata, čiji je cilj stvaranje opštih uslova za razvoj saradnje u oblasti putne i druge infrastrukture na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Sporazumi predvidjaju saradnju Srbije sa turskim kompanijama kroz postupak zajedničkog obezbedjivanja finansijskih sredstava i zajedničkog sprovodjenja projekata.

Izgradnjom magistralnog puta M8 dobiće se moderna saobraćajnica koja će činiti vezu sa Koridorom 11, biti deo projekta umrežavanja Srbije autoputevima i omogućiti ekonomski, privredni i turistički razvoj tog dela zemlje.

Za finansiranje tog projekta iz budžeta Srbije biće izdvojeno 15 odsto, dok se 85 odsto finansira iz zajma koji će od "Eksim banke" obezbediti Vlada Turske.

Sporazum obezbedjuje i učešće od najmanje 45 odsto domaće gradjevinske operative i utrošenih materijala potrebnih za realizaciju projekta.

Realizacija ovih projekata je konkretan rezultat sporazuma izmedju Vlade Srbije i Vlade Turske o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, koji je potpisan 26. oktobra 2009. u Beogradu.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.